I juli vedtok den franske regjeringen å innføre en avgift på tre prosent på inntekter fra digitale tjenester i Frankrike fra firmaer som tjener over 25 millioner euro i franske inntekter og 750 millioner euro globalt.

Dette vil kunne gå hardt ut over de amerikanske teknologigantene. Bakgrunnen er en økende fransk irritasjon over at noen av verdens rikeste selskaper etablerer seg i skatteparadiser – og betaler symbolsk skatt der de driver sine forretninger.

Truer med 100 prosent straffetoll

USA svarte med å true med høye avgifter på import av fransk champagne, ost og luksusvesker forrige mandag. Forslaget innebærer å ilegge 100 prosent straffetoll på en rekke franske varer til en verdi av 2,4 milliarder dollar – inkludert ost, sminke, håndvesker og champagne.

Nå truer Frankrike og EU med å ta saken videre til en internasjonal instanser – og spesielt Verdens handelsorganisasjon (WTO) – dersom Donald Trump gjør alvor av trusselen, melder Reuters, gjengitt i CNBC.

– Vi er klare for å gå til dette skrittet fordi den nasjonale skatten på digitale selskaper berører amerikanske selskaper på samme måte som EU- eller franske selskaper eller kinesiske. Det er ikke diskriminerende, sier finansminister Bruno Le Maire til tv-kanalen France 3.

Anstrengt forhold

Under pressekonferansen med Nato-sjef Jens Stoltenberg denne uken, viste president Donald Trump tydelig irritasjon overfor Frankrike og president Emmanuel Macron.

De to har kranglet om Nato etter at Macron beskrev Nato som «hjernedødt», med henvisning til den økte kløften mellom USA og de europeiske medlemmene.

Macron uttalte dette etter at Nato-landet Tyrkia invaderte Nord-Syria – etter at USA trakk seg ut av området uten å informere Nato. Trump viste til at Frankrike har hatt høy arbeidsledighet, gule vester-protester og et generelt tungt år.

– Derfor kan de ikke gå rundt og si slikt om Nato. Ingen trenger Nato mer enn Frankrike. USA trenger Nato minst. Derfor er det svært farlig når Frankrike uttaler seg slik om Nato, sa Trump, ifølge NTB.

Senere samme kveld fanget kameraer Macron, som sammen med Canadas statsminister Justin Trudeau og Storbritannias statsminister Boris Johnson, så ut til å vitse om Trump.

Ikke alene

I tillegg til den pågående handelskrigen med Kina, har USA varslet straffetoll på en rekke andre land. Denne uken kom nyheten om at USA vil gjeninnføre straffetoll på stål fra Brasil og Argentina.

I en oppdatering fredag skriver Nordea Markets at andre land med lignende svake valutaer – som Sør Korea, Chile, Ungarn og til og med Sverige og Norge kan være på Trumps «skyteskive».

– Forhåpentlig er vi for små for at Trump skal bry seg om Skandinavia, skriver Nordea Markets' Andreas Steno Larsen og Morten Lund i oppdateringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.