Maryanne Trump Berry (82) er president Trumps eldste søster. Siden hun i 1983 ble utnevnt av president Ronald Reagan har hun jobbet som dommer, og i 1999 ble hun forfremmet av Bill Clinton.

Fra 2011 har hun vært såkalt seniordommer. Det betyr at hun er i beredskap ved behov og har lønn og en liten stab. I februar i år ble det brått slutt, og hun er nå helt pensjonert.

Arven etter far

Avisen The New York Times skrev høsten 2018 om hvordan Trump-familien på fiffig og delvis ulovlig vis hadde innrettet arven etter Fred Trump, presidentens far og en velstående eiendomsutvikler i New York.

Donald Trump og søsteren Maryanne Trump Barry viser seg knapt sammen. Men her er hun på vei ut av presidentflyet Air Force One i 2017.
Donald Trump og søsteren Maryanne Trump Barry viser seg knapt sammen. Men her er hun på vei ut av presidentflyet Air Force One i 2017. (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix)

Avisen dokumenterte hvordan eiendommer systematisk var satt lavere verdi på enn markedsverdi, og hvordan stiftelser og skallselskaper ble brukt for å minimere skatt og arveavgifter.

Både Donald, Maryanne og de øvrige slektningene profitterte grovt på dette, og de satt igjen med hundrevis av millioner dollar etter Fred Trump, som døde i 1999.

Trakk seg brått

Avsløringene gjorde at fire jurister klaget Berry inn til et eget rettslig råd som vurderer blant annet dommernes adferd og etikk. Dette er ikke en kriminaletterforskning, men den kan ende med kritikk og reprimande, og i ekstreme tilfeller kan Kongressen gå til riksrettssak for å avskjedige en dommer.

The New York Times skriver nå at Barry i februar, halvannen uke etter at klagen ble fremmet, trakk seg som seniordommer, og sa fra seg både kontor, stab og lønnen på knapt to millioner kroner i året.

Det rettslige rådet hadde da ikke noe annet valg enn å skrinlegge alle undersøkelser og etterforskning, fordi Barry ikke lenger er en fungerende dommer.

Maryanne Trump Barry har ikke kommentert saken.

President Trump har aldri sagt noe om hvor mye han arvet fra faren. Han liker derimot å fremstille seg selv som «selfmade», som en som bygget opp sin formue med egne hender. Så lenge Trump sitter som president har han immunitet mot eventuelle straffeforfølgelser for skatteunndragelser og andre lovbrudd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.