– Jeg tror det er veldig sannsynlig at flere trekker seg før uken er over, sier John Peterson, professor i internasjonal politikk ved University of Edinburgh.
USA-president Donald Trump har fått knallhard kritikk for sine uttalelser om de høyreekstreme protestene i Charlottesville, hvor en kvinne døde. En rekke medlemmer av Trumps ekspertråd har trukket seg, og rådet har nå blitt lagt ned.
Torsdag svarte Trump på kritikken på Twitter. Han gikk til angrep på medienes fremstilling av saken.
«Offentligheten lærer (enda mer) hvor uærlig de falske nyhetene er. De feilrepresenterer totalt det jeg sier om hat, fordommer etc. Skam!», skrev presidenten i en Twitter-melding.
Flere kan forsvinne
Ifølge en anonym kilde nyhetsnettstedet Axios har snakket med, er det fare for at om en rådgiver trekker seg, vil mange flere følge etter.
Økonomirådgiver og tidligere Goldman Sachs-topp Gary Cohn, sto ved siden av Trump da han sa at begge sidene i Charlottesville hadde skyld i volden. Cohn ventet på spørsmål om infrastruktur, skriver Axios, og han var «et sted mellom forferdet og rasende».
– Stabssjef John Kelly sliter med å ta tak i Det hvite hus, og han kan kreve at Steve Bannon går, og si at han gjør det selv om det ikke skjer, sier professor Peterson.
Bannon har forbindelser til alt-right-bevegelsen, som var med på demonstrasjonene. Peterson legger til at Cohn også er en kandidat til å gi seg.
Nettstedet Politico skriver at ingen har truet med å trekke seg ennå, men at flere hadde samtaler om hvor forferdelig episoden var.
Ingen har forlatt skipet enda
Amerikanske Brian Klaas er forsker ved London School of Economics (LSE), og brukes ofte som Trump-ekspert av både CNN og BBC. Han deler Trump-rådgiverne inn i to grupper – populistene fra utsiden og etablissementet.
I den første gruppen befinner folk som Bannon og rådgiver Stephen Miller seg. Begge har vekket oppsikt med sine synspunkter på blant annet innvandring.
Den andre gruppen består av blant andre Cohn, Kelly, sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og deres meningsfeller.
– Populistene som Steve Bannon vil ikke forlate Trump på grunn av Charlottesville. Dette bekymrer ikke dem, det gir dem mer energi, sier Klaas.
Bannon har tjent gode penger på å bygge opp om alt-right-bevegelsen gjennom nettstedet Breitbart, påpeker han.
– Folk som Cohn, finansminister Steven Mnuchin og McMaster vil sannsynligvis bry seg om karrierene deres for alltid er besudlet av tilknytningen til Trump, men ingen har forlatt skipet enda, sier Klaas.
Sett det før
Matthew Mokhefi-Ashton, USA-ekspert og foreleser i internasjonal politikk ved Nottingham Trent University, mener at slike vurderinger blant Trump-rådgivere ikke er noe nytt.
– Det er mulig at de trekker seg, men jeg er skeptisk til om dette er vippepunktet. Vi har vært her før, sier han.
Ashton sikter blant annet til da Trump sa at den republikanske senatoren John McCain ikke er en krigshelt og presidentenes uttalelser om kvinner i et lydklipp fra flere år tilbake.
– Hvis folkene rundt ham ikke trakk seg da, tror jeg ikke de vil gjøre det nå heller. De vil finne en måte å rasjonalisere det på, sier han.
Trump finner ut hvor langt han kan gå i sine uttalelser, før han raskt endrer temaet til noe annet, ifølge Ashton.
– Trump tar det akkurat til kanten, og så trekker han seg litt tilbake før han begynner å snakke om noe annet. Jeg tror han vet at det har gått for langt i denne saken, og snart vil han endre temaet. Samtidig er dette det som så langt har skapt størst reaksjoner, sier foreleseren.
«Krig mot seg selv»
The New York Times, skrev nylig at mange høyt oppe i administrasjonen liker å sammenligne miljøet i Det hvite hus med hoffet til kong Henrik den åttende av England. Monarken er berømt for å ha fått to av sine koner halshugget.
– Miljøet i Det hvite hus er giftig, sier professor Peterson ved University of Edinburgh.
– Det hvite hus har vært i en krig mot seg selv i flere måneder, sier Ashton.
Pressesekretær Sean Spicer trakk seg i juli fra jobben, mens kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci bare var i stillingen i ti dager. Han angrep kollegene i et svært kontroversielt intervju, og stabssjef Reince Priebus trakk seg like etter. Priebus var en av dem Scaramucci gikk hardest ut mot i intervjuet.
På tross av uenigheten, skandalene og Trumps nye kontroversielle uttalelser, tror Ashton det er en mulighet for at flere rådgivere vil fortsette. Erfarne, profesjonelle medarbeidere, som generalene James Mattis, McMaster og stabssjef Kelly, kan muligens forbli i jobbene sine av frykt for hvem som eventuelt vil erstatte dem, sier han.
– De er gode på jobbene sine og kan bli erstattet av ideologer som ikke har noen kompetanse, sier han, og peker blant annet på at Environmental Protection Agency (EPA) ledes av Scott Pruitt, en mann som flere ganger har uttalt sin skepsis til om klimaendringene er menneskeskapte.
«Komiteen for å redde Amerika»
Ashtons teori stemmer med en Axios-sak fra tidligere i august, med tittelen «Komiteen for å redde Amerika».
Ifølge nettstedet er det tre grupper som sammen ser på seg selv som en uoffisiell komité, som må beskytte Trump og nasjonen fra katastrofe:
- Generalene: Stabssjef John Kelly, forsvarsminister James Mattis og sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.
- New York-gruppen: Gary Cohn, sikkerhetsrådgiver Dina Powell og finansminister Steven Mnuchin.
- Republikanske ledere i Kongressen, som Mitch McConnell.
Ifølge Axios mener denne uformelle alliansen at deres jobb er å sørge for at presidenten får riktig informasjon før han tar avgjørelser.(Vilkår)