Donald Trump har heiet på Ford og buet på General Motors på twitter. Ford fikk tommelen opp for å bygge fabrikk i USA fremfor Mexico, General Motors fikk tommelen ned - samt trusler om store skatteøkninger - for å ville produsere GMs modell Chevrolet Cruze i Mexico for salg i USA.

– NO WAY!

Men det er ikke bare amerikanske bilprodusenter som er spent på hva Trump vil foreta seg når han inntar president-embetet 20.januar, ifølge Dagens Industri.

Tidligere denne uken var det japanske Toyotas tur til å havne i skammekroken. Bilprodusenten bygger en ny fabrikk i mexicanske Guanajuato som skal starte produksjon av modellen Corolla for salg på det amerikanske markedet i 2019. 

– NO WAY!, var Trumps klare tilbakemelding til verdens største bilprodusent på twitter. Trump krever at Toyota bygger en ny fabrikk i USA, skriver Dagens Industri, ifølge TT.

Spent bilbransje

I et intervju med Financial Times nylig sa toppsjefen for det fransk-japanske selskapet Renault-Nissa, Carlos Ghosn at hele bransjen sitter i samme båt, og er svært spent på hva som vil skje fremover. 

Den mexicanske bilbransjen har vokst kraftig etter frihandelsavtalen med USA og Canada, Nafta, trådde i kraft i 1994. Mer enn tre fjerdedeler av de drøyt tre millioner bilene som ble produsert i Mexico ifjor gikk til USA, ifølge Reuters. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rå vare: Havets skjulte perler
00:00
Publisert: