Boken «A Warning» er skrevet av en anonym forfatter som på bokomslaget beskriver seg selv som «en høytstående tjenestemann i Trump-administrasjonen», forsvarer anonymiteten.

Trump-administrasjonen beskriver boken som ren dikting og anklager forfatteren for feighet, og vil derfor ikke imøtegå opplysningene i boken.

I et anonymt intervju på Reddit forsvarer forfatteren seg med at anonymitet har en lang historie i amerikansk politikk, helt tilbake til grunnleggelsen av republikken. Skribenten omtaler seg selv som en del av «motstandsbevegelsen innad i Trump-administrasjonen» – «The Resistance».

Ved å ikke stå frem med navn nå mener forfatteren også at budskapet bedre kommer frem.

– Trump blomstrer på distraksjoner, og anonymitet er en måte å frata ham favorittvåpenet for massedistraksjon – personangrep – og tvinge diskusjonen til å handle om substansen, hans personlighet.

Men forfatteren har ikke planer om å gjemme seg i skyggene for alltid.

– Trump vil høre fra meg, med mitt eget navn, før valget i 2020.

Boken er en forlengelse av et omfattende leserinnlegg i The New York Times høsten 2018, da avisen gjorde et sjeldent unntak fra kravet om at slike innlegg må være signerte.

Spekulasjonene har i over et år gått høyt om hvem «Anonym» kan være, uten at navnet har kommet ut.

Stadig verre

Boken har fått blandet kritikk, blant annet fordi det er få konkrete nyheter her. Mens den får ros for troverdige miljøbeskrivelser.

Boken beskriver som flere andre bøker og artikler Trump-administrasjonen og livet i Det hvite hus som preget av kaos, på randen av kollaps, truet av masseoppsigelser, amoral og likegyldighet.

President Donald Trump levnes liten ære i boken. Han beskrives som en fullstendig ukvalifisert amatør, forvirret, preget av irritasjon og voldsomme humørsvingninger, med manglende evne til å tilegne seg informasjon og uttrykke seg adekvat, og som en fare både for nasjonen og verden for øvrig.

I innlegget i The New York Times i fjor beskrev forfatteren en «stille motstand» fra folk innad i administrasjonen, som avledet Trump, la til side dokumenter og stort sett forsøkte å legge bånd på presidentens aller verste tilbøyeligheter.

Den anonyme forfatteren sier nå at denne strategien har vist seg å være en grundig fiasko.

– Jeg tok fullstendig feil. Ingen kan hindre hans vilje til å gjøre de gale tingene.

Boken gikk umiddelbart inn på bestselgerlistene da den ble sluppet sist uke, og den topper Amazons kategorier for politisk korrupsjon og for administrasjon.

«Det kommer mer»

På Amazons hovedliste ligger boken på 39. plass, ti plasser bak presidentsønn Donald Trump juniors bok «Triggered». Men Det republikanske partiet har containere fulle for å løfte juniors bok opp på listene.

Lesende amerikanere og andre som behersker engelsk er åpenbart ikke lei av politiske dokumentarer om Donald Trumps Amerika. Boken «Crime in Progress: Inside the Steele Dossier and the Fusion GPS Investigation of Donald Trump» av de tidligere Wall Street Journal-journalistene Glenn Simpson og Peter Fritsch føk rett til topps på bestselgerlisten da den ble lansert tirsdag denne uken.

«Anonym» kommer også med en advarsel til presidenten.

– Donald Trump har ikke hørt det siste fra meg. Det kommer mer.

NB. Forfatteren av boken skal ikke ha noen forbindelser til hacktivistgruppen Anonymous, som har utført en rekke cyberangrep mot myndigheter verden over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.