Bare en times tid før USAs EU-ambassadør Gordon Sondland skulle forklare seg for Kongressen, kom ordren fra Trump-administrasjonen om at han ikke skulle stille opp.

Trump sier i en Twitter-melding tirsdag ettermiddag at han ikke stoler på Kongressen, og han beskriver høringen som en «kenguru-domstol».

Sondland hadde tatt turen fra Brussel og satt klar i Washington, der han tirsdag skulle stille til høringer i tre ulike komiteer i Representantenes hus. Kontrameldingen kom fra utenriksdepartementet, som formelt er Sondlands arbeidsgiver.

Demokratene vurderer nå alle politiske og juridiske muligheter for å få Sondlands forklaring.

Nøkkelspiller i Ukraina

Sondland skulle forklare seg om sin rolle i Ukraina-skandalen, der Trump har innrømmet at han ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskij etterforske sin politiske motstander Joe Biden.

En rekke tekstmeldinger, samt Trumps samtalen med Zelinskij, viser at Sondland var sentral i denne saken, som også dreier seg om amerikansk våpenhjelp til Ukraina.

Sondland nevnes også i varselsaken som gjorde at Ukraina-saken ble kjent.

Sondland er en trofast tilhenger av Trump, og han donerte blant annet én million dollar til Trumps innsettingsseremoni i 2016. Han har vært EU-ambassadør siden 2018.

USAs spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, trakk seg brått da skandalen ble offentlig kjent.

Ukraina-skandalen var dråpen som gjorde at demokratene åpnet en prosess mot riksrett mot Trump.

Trump avviser å ha gjort noe galt. Men samtidig har han oppfordret også Kina til å etterforske Biden.

De aller fleste eksperter mener det er et krystallklart brudd på amerikansk lov å be en fremmed regjering etterforske en hjemlig politisk motstander.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.