Flere amerikanske medier rapporterer om en usedvanlig forbannet amerikansk president denne uken. Presidentens Twitter-konto har nærmest gått varm med angrep og utfall i alle retninger.

Trumps uttalte politiske strategi er å skape kaos for å få det som han vil. Men den siste uken skal kaos og sinne gått hånd i hånd i Det hvite hus. NBC melder at Trumps beslutning om å innføre straffetoll på stål og aluminium, noe som kan starte en global handelskrig, var resultat av et raseriutbrudd.

CNN rapporterer at Trump blant annet skal være forbannet over at han ikke kan sparke de folkene han vil, og at han ikke klarer å beholde dem han elsker. Listen over Trump-medarbeidere som sier opp jobbene sine blir stadig lengre.

«Trump føler seg ikke bra, han er sint og han føler seg begrenset og dårlig backet opp av staben. De folkene han virkelig liker og føler seg nær, er borte, på vei ut eller blir knust i mediene. Hanskene er nå av, og det tidligere bare staben så privat er nå mer offentlig enn noensinne. Vi har aldri sett topptjenestemenn så bekymret og utslått som nå», skriver politikknettstedet Axios.

Ting som tirrer Trump

Her er noen av sakene som har skapt mest kaos og sinne hos presidenten den siste uken:

Kommunikasjonsdirektør Hope Hicks er på vei ut av Det hvite hus.
Kommunikasjonsdirektør Hope Hicks er på vei ut av Det hvite hus. (Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix)
 • Hope Hicks kunngjorde sin avgang, og er dermed den femte kommunikasjonssjefen som forlater Trump. Hicks er kanskje den som står Trump nærmest i Det hvite hus, ved siden av familien, og de to har jobbet sammen siden 2014, lenge før Trump stilte til valg. Hicks ble presidentens kommunikasjonsdirektør i fjor høst, etter at Anthony Scaramucci måtte gå av i vanære etter knapt to uker i jobben. Under en kongresshøring denne uken innrømmet hun å ha fortalt «hvite løgner» på vegne av Trump, noe som fikk presidenten til å gå av hektene. Det er også blitt kjent at hun er i et forhold med tidligere pressesekretær Rob Porter, som sist måned trakk seg fra jobben i Det hvite hus etter flere beskyldninger om kvinnemishandling.
 • Jared Kushner, Trumps svigersønn og seniorrådgiver, er fratatt den midlertidige topp sikkerhetsklareringen. Trump skal være rasende på stabssjefen, general John Kelly, som strippet Kushner for klareringen.
 • Ivanka Trump, Don Trump jr. og Jared Kushner skal også være rasende på Kelly. Kushners pr-rådgiver har også sagt opp jobben når Kushner trenger ham som mest, nå som Russland-etterforskningene tilspisser seg og hans private forretningspraksis har havnet i søkelyset.
 • John Kelly spøker med at «Gud straffet meg» da han fikk jobben som stabssjef. Flere amerikanske medier mener spøken er nærmere sannheten.
 • Jeff Sessions, justisministeren, er nok en gang målskive for Trumps raseri. Trump beskriver Sessions som «disgraceful», og ifølge The New York Times ble forholdet ødelagt da Sessions meldte seg inhabil i Russland-etterforskningene, og derfor ikke kan beskytte Trump slik presidenten ønsker. Ifølge The Washington Post omtaler nå Trump sin egen justisminister bare som «Mr. Magoo», en tegneseriefigur fra Trumps barndom som beskrives som «gammel, nærsynt og mumlende».
 • Russland-etterforskningene. Spesialetterforsker Robert Mueller beveger seg stadig nærmere Trump og Det hvite hus, og det er nærmest politisk umulig for Trump å sparke ham, selv om han vil.
 • Etterretningstjenestene lar sjelden anledninger til å komme med stikk mot presidenten gå fra seg. Denne uken informerte admiral Michael Rogers, lederen av US Cyber Command, i en kongresshøring at Trump ennå ikke har kommet med en eneste henstilling eller ordre om å slå tilbake mot russiske cyberoperasjoner.
 • Herbert McMaster, ryktene om at den Nasjonale sikkerhetsrådgiverens avgang og uenigheter med Trump fortsetter med uforminsket styrke. Trump beskriver ryktene som «fake news», ifølge Politico, mens Bloomberg opplyser at Pentagon jobber med å finne en ny stilling til generalen i Forsvarsdepartementet.
 • Det skal være åpen strid mellom Gary Cohn, Trumps økonomiske rådgiver, og Peter Navarro, presidentens handelsrådgiver. Spesielt etter at Navarro og de såkalte handelshaukene fikk gjennomslag for toll på stål og aluminium. Ryktene går nå høyt i Washington om at Cohn skal være på vei bort, men at han foreløpig er overtalt til å bli.
 • Våpenkontroll. Trump har gjennom uken sendt ut svært sprikende signaler om skjerpet våpenkontroll, nærmest avhengig av hvem han sist har snakket med. Mektige NRA avviser ehhver form for kontroll, mens unge og studenter har marsjert og demonstrert etter skolemassakren i Parkland, Florida sist måned som kostet 17 ungdommer livet.
 • Opiodkrisen. Sprikende signaler her også, fra dødsstraff til behandling.
 • Søker seg bort. Buzzfeed er blant flere som rapporterer at Trump-medarbeidere og ansatte i Det hvite hus, særlig på mellomnivå og lavere nivåer, nå søker seg bort. Deres problem er at potensielle arbeidsgivere ikke vil ha folk som er «merket» av Trump. Tradisjonelt er folk som har jobbet for presidenten meget attraktive og har cruiset inn til toppjobber. Dette kommer etter at det amerikanske utenriksdepartementet i over et år har vært preget av exodus, særlig blant nøkkelmedarbeidere på høyt nivå, samt sviktende rekruttering. Sist ut er toppdiplomaten Roberta Jacobson, USAs ambassadør i Mexico, som denne uken sa opp jobben.

Global fordømmelse

Ukens største sak fra Washington er selvsagt truslene om toll på stål og aluminium. Reaksjonene internasjonalt er samstemt negative, og flere har alt varslet mottiltak mot USA.

Hjemme i USA har næringslivet nærmest samstemt fordømt straffetollen. De amerikanske børsene har falt brått, i likhet med børsene verden over.

EU: – Å innføre omfattende tiltak som dette er ikke veien fremover. Vi risikerer å se en farlig dominoeffekt av dette, sier handelskommisjonær Cecilia Malmström til Financial Times.

Kina: – Hadde alle land fulgt USAs eksempel, ville det utvilsomhet hatt tungtveiende konsekvenser for den internasjonale handelen, sier talskvinne Hua Chunying i utenriksdepartementet i Beijing fredag. Hun oppfordrer USA til å respektere internasjonale handelsregler og vise selvbeherskelse.

Canada: Handelsminister François-Phillippe Champagne beskriver tiltaket som «uakseptabelt» og sier til CNBC at Canada «vil svare med egne tiltak».

Storbritannia: Er foreløpig forsiktig, med tanke på forhandlinger om en bilateral handelsavtale med USA, post-brexit. Men myndighetene opplyser at de er «bekymret for alle tiltak som kan påvirke britisk stål- og aluminiumsindustri».

Norge: – Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet som har tjent oss godt i over 70 år, og øker risikoen for at andre land også stenger sine markeder, sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Land som Australia, New Zealand, Sør-Korea og Japan har også reagert negativt.

Det har også kommet reaksjoner på at milliardær og Trump-rådgiver Carl Icahn solgte aksjer i The Manitowoc Company, et selskap som kjøper mye importert stål, bare dager før kunngjøringen av tollen. Aksjekursen i selskapet falt bratt på tollnyheten.

– Trumps trusler er helt uten sidestykke i omfang – hvis de blir gjennomført, sier Antonio Ortiz-Mena til DN.

Antonio Ortiz-Mena, professor og frihandelsekspert.
Antonio Ortiz-Mena, professor og frihandelsekspert. (Foto: Per Thrana)

Den meksikanske økonomiprofessoren var i åtte år sjef for økonomi- og handelssaker ved den meksikanske ambassaden i Washington, og han er ekspert på den truede frihandelsavtalen Nafta. Han er nå direktør ved Albright Stonebridge Group, en tenketank i Washington som ledes av USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Ortiz-Mena føler seg ennå ikke helt sikker på om denne ekstratollen virkelig bli gjennomført over hele fjølen, og henviser til Trumps ofte motstridende uttalelser og kunngjøringer. Men han legger ikke skjul på at det vil være svært negativt for det globale handelssystemet, uten noen vinnere.

Trump fortsatte inn i helgen. Under et møte med republikanske bidragsytere i Mar-a-Lago lørdag kommenterte han endringene i Kina som gjør at Xi Jinping kan sitte ubegrenset tid.

– Han er nå president på livstid. President på livstid. Og han er storartet. Jeg synes det er flott. Kanskje vi prøver det her en dag, sa Trump.

Han fortsatte under den tradisjonelle middagen med pressekorpset i Washington lørdag kveld.

– Ingen gjør selvironisk humor bedre enn meg. Det er ikke i nærheten engang, sa Trump.

– Dette har vært en intens uke i Washington, sukker Ortiz-Mena.(Vilkår)

Beolab 50 - Magi fra Bang&Olufsen
Beolab 50 er en imponerende høyttaler på flere måter. Både design og lyd er i særklasse - i likhet med prislappen.
01:21
Publisert: