Da USAs president Donald Trump varslet nye straffetoller mot kinesiske varer i går, tok det ikke lang tid før markedet reagerte. De tre store indeksene på Wall Street gikk ned, det samme gjorde gull- og oljepris.

– Trump liker straffetoll av flere grunner: de kan tre i kraft umiddelbart og lar ham fremstå som tøff og handlekraftig. Trump har alltid iscenesatt seg selv som en direktør som får ting gjort – toll lar ham ta styringen mens andre må svare. Han er besatt av «å vinne», sier Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen.
Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen. (Foto: UiB)

Han er ekspert på amerikansk politikk, og har forsket på høyrepopulisme og radikalisering.

At den amerikanske økonomien er god, og arbeidsledigheten er på sitt laveste på lenge, tror Mjelde vil være en fordel for presidenten i den kommende valgkampen.

– Økonomien er historisk og statistisk en av de to beste pekepinnene på valgutfall. USA har ikke den velferdsstaten vi har, og velgerne er derfor veldig sårbare for økonomiske svingninger. Presidenter belønnes eller straffes for økonomiens tilstand, forklarer Mjelde.

«Økonomien har en dominerende plass»

Denne sommeren har i stor grad vært preget av Trumps stadige eskalering av USAs handelskrig med Kina. Den nyeste tollen, som vil tre i kraft fra 1. september, rammer varer verdt 300 milliarder dollar. Den innebærer en tollsats på 97 prosent på alle varer som eksporteres fra Kina til USA.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, kaller det en «full krig», mens forvalter Shakeb Syed tror Trump bløffer. Sistnevnte jobber i DNB Asset Management, og sier Trumps stadige straffetoller er en dårlig valgstrategi.

Mjelde mener derimot at Trump treffer blink med sin ukonvensjonelle linje. Han peker på en hard kjerne velgere som «elsker det Trump gjør».

– Til tross for at det meste av den økonomiske aktiviteten er utenfor presidentens rekkevidde og påvirkningsmuligheter, har økonomien en dominerende plass i amerikansk politikk. I 1980 tapte Jimmy Carter nettopp fordi økonomien var i krise, og det ble han straffet hardt for, sier postdoktoren.

Ifølge tall fra Bureau of Labor Statistics er den amerikanske arbeidsløsheten på sitt laveste på flere år, og er i skrivende stund på 3,8 prosent.

Kulturkrigeren Trump

I tillegg til den pågående handelskrigen med Kina, har presidenten vært en konstant i medienes søkelys denne sommeren.

I ingen spesiell rekkefølge har han kommet med det mange har oppfattet som rasistiske kommentarer mot fire kongresskvinner, offentlig kritisert sentralbanken (Fed) ved flere anledninger, saksøkt en kongresskomité, blandet seg inn i utenlandske rettssaker og tilbudt seg å være megler i Kashmir-konflikten mellom India og Pakistan. Bare for å nevne noe.

Mjelde forklarer at disse utspillene, kontroversielle og uoverveide som de kan virke, er en del av en stil som gjør han så populær.

– I næringslivet saksøkte han og i politikken tvitrer han. Fansen vil ha aggresjonen mot elitene og media. Du får ikke Trump inn i et politisk tolvtstegsprogram(program for å bekjempe alkoholavhengighet journ.anm.), sier han.

– Trump er den kulturkrigeren den harde kjernen vil at han skal være. De forlanger heller ikke nødvendigvis at alt han lover må skje – fansen ser på kontroversene og opprøskingen av det politiske etablissementet som et gjennomført løfte fra 2016, forklarer Mjelde.

Ifølge Trump selv er han avholdsmann og har aldri prøvd verken alkohol eller narkotika.

Stempler demokratene som radikale

Samtidig har den overbefolkede gruppen av demokrater som kjemper om å bli partiets presidentkandidat hatt de første TV-sendte debattene i løpet av sommermånedene.

Det har heller ikke har gått presidenten hus forbi. Ved flere anledning har Trump tatt til sitt favorittmedium Twitter, og gitt sin klare mening om akkurat hva han synes.

Mjelde sier at demokratene må lære av feilene de gjorde med Hillary Clinton i 2016, skal de ha noen sjanse til å ta over Det hvite hus i 2020. Han peker blant annet på hardere satsing på vippestatene i Midtvesten og mobilisering av minoritetsgrupper som to nøkkelpunkter.

– Demokratene har ikke vært mer venstreorienterte siden 1972, da deres kandidat tapte så det suste mot Richard Nixon. Ved å definere alle demokrater som venstreradikale, har Trump funnet en kraftfull strategi.

«Trump er favoritt»

Mjelde medgir at han tror den offentlige diskursen kommer til å fortsette å være slik den har vært.

Han mener det er for mye støy og kaos i amerikansk politikk, og at Trump har satt en ny standard for hva det vil si å være president i USA.

– Han kan sies å ha gjenopplivet et embete som har vært tynget ned av tradisjon, sedvane og kutyme gjennom en autentisitet og villighet til å interagere med en spontan, rå og ofte ubegrenset ærlig krig mot media og opposisjon, sier postdoktoren.

På spørsmål om hva han tror utfallet av valget i 2020 kommer til å bli, er ikke Mjelde i tvil.

– Trump er favoritt til å vinne, fordi sittende presidenter normalt gjenvelges etter partiets første periode. Han er overbevist om at kontroversene hjalp ham i 2016, så hvorfor skal han bøye seg for dem som sier han må gjøre ting på en annen måte nå?, spør han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.