En karavane av rundt 7.000 mellomamerikanere har de siste ukene sneglet seg gjennom Honduras, El Salvador, Guatemala og tatt seg inn i Mexico. Mange av dem flykter fra vold og forfølgelse, andre fra fattigdom i håp om å skape seg en bedre fremtid i USA.

I et intervju med Fox News mandag kveld amerikansk tid uttaler president Donald Trump seg om det han på Twitter har omtalt som en invasjon av migranter.

– Når du ser på den karvanen er det i stor grad en stor prosentandel menn – unge, sterke. Mange dårlig folk, folk som er i gjenger, vi vil ikke ha dem i dette landet, sier Trump.

Sender tropper

Få timer tidligere kunngjorde Pentagon at tusenvis av soldater nå er på vei sørover for å styrke vaktholdet langs grensen mot Mexico.

– Vi vil mot slutten av uken sende over 5.200 soldater til grensen i sørvest, opplyste general Terrence O'Shaughnessy.

I intervjuet med Fox sier Trump at de som vil til USA får søke asyl som alle andre som vil til landet. Han forklarer også hvordan han skal sørge for at migrantene skal miste lysten til å ta seg over grensen til fots og bli værende med stauts som asylsøkere.

– Vi skal bygge teltbyer. Vi skal sette opp telt over alt. Vi skal ikke bygge strukturer og bruke hundrevis av millioner av dollar, vi skal ha telt, sier Trump.

Trump mener at når ryktet sprer seg om hva som venter migrantene i USA, så vil langt færre prøve lykken.

Familier og barn

Ved grense jobber allerede rundt 2.000 offentlige tjenestemenn for å avhjelpe situasjonen. Lavtflyvende politihelikopter ble mandag brukt i det som trolig var et forsøk på å få folk til å snu da de vadet eller på flåter tok seg over elven Suchiate fra Guatemala inn i Mexico.

Kevin McAleenan i USAs toll- og grensekontrolletat beskriver situasjonen langs grensen mellom USA og Mexico som en humanitær krise og av sikkerhetsmessige hensyn.

Ifølge McAleenan er over halvparten av dem som tar seg over grense familier og barn som kommer alene og har betalt menneskesmuglere rundt 7.000 dollar per person for å komme seg frem.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette bør unge vite om finansiell sårbarhet
Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen gir råd om hva unge bør gjøre når det kommer til lån og den økonomiske situasjonen i Norge.
01:22
Publisert: