– President Trump er svekket etter sparkingen av FBI-sjefen. Hele administrasjonen vil være preget av denne saken i lang tid fremover, og evnen til å håndtere andre saker påvirkes og svekkes, sier Kjell Grandhagen.

Tidligere sjef for etteretningstjenesten Kjell Grandhagen har fulgt hacking-skandalen i USA tett de siste månedene.
Tidligere sjef for etteretningstjenesten Kjell Grandhagen har fulgt hacking-skandalen i USA tett de siste månedene. (Foto: Gunnar Blöndal)

Han mener dette gjelder alle saker, både internasjonalt og nasjonalt. Blant annet kan dette ramme økonomien fordi store økonomiske saker som helsereform, skattereform og store infrastruktursaker kan trekke ut i tid.

Kritisk til Flynn

Som tidligere etterretningssjef har Grandhagen fulgt dramaet i USA tett de siste månedene, med epostskandaler, påstander om overvåkning og avlytting og selvsagt mistankene om russisk påvirkning av amerikansk valgkamp og politikk. Nå følger han amerikansk politikk tett som konsulent og risikoanalytiker for DNB.

FBI direktør James Comey har fått sparken av President Donald Trump
FBI direktør James Comey har fått sparken av President Donald Trump (Foto: Joshua Roberts/Reuters/NTB Scanpix)

Grandhagen har hele tiden vært svært kritisk til den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn, som han møtte en rekke ganger som etterretningsjef i Norge. Flynn fikk sparken for sine kontakter med Russland, og for senere å ha løyet om dette i en av de største etterretningsskandalene i amerikansk historie.

– Flynn kjente jeg, og han er en merkelig figur, så jeg ble ikke veldig overrasket over at han måtte gå. Han kom på kant med mange, hadde spesielt syn på saker og en lederskapstil som førte til problemer, sa Grandhagen til DN i forbindelse med at Flynn fikk sparken i februar.

– Kan eskalere raskt

Siden Flynn gikk av har Russland-skandalen bare rullet videre, med etterforskning og senatshøringer. Mistankene mot Trump-administrajonen og tvilsomme forbindelser med Russland er ikke svekket etter at FBI-sjef James Comey fikk sparken natt til onsdag.

– Det er klart at i Washington tolkes dette som et forsøk på å påvirke den pågående Russland-etterforskningen, og dette kan eskalere ganske raskt, sier Grandhagen.

Han mener særlig tidspunktet, nå som det strammer seg til i etterforskningen FBI-sjefen ledet, er egnet til å vekke mistanke mot president Trump.

– Sparkingen kan være et tegn på at etterforskningen kryper nærmere ham selv, og at Trump i desperasjon sparket FBI-sjefen. Dette begynner fort å lukte av Nixon og Watergate, sier Grandhagen.

«Klønete og urovekkende»

Men Grandhagen mener Comey også kan skylde seg selv for å ha gitt Trump et kjærkomment påskudd for å sparke ham. Etter at det kom frem at Comey misledet Kongressen kraftig da han overdrev Hillary Clintons epostskandale i valgkampen. Noe Comey denne uken måtte gå ut og korrigere.

USAs tidligere justisminister sier hun advarte Det hvite hus om Flynn

– Det var en klønete og urovekkende tabbe som en mann i Comeys posisjon ikke kan tillate seg overfor Kongressen, sier Grandhagen.

De fleste ekspertene har i ettertid påpekt at tidspunktet da Comey gjenåpnet etterforskningen av Clintons epostsak, bare halvannen uke før valget, kan ha kostet henne presidentembetet.

Grandhagen mener det ikke er tillitsvekkende at Trump, som før valget beskyldte FBI for å ta for lett på Clinton og epostsaken, nå tar Clinton i forsvar.

-Trump snur nå 180 grader og sier Hillary Clinton ble urettferdig behandlet av FBI. Det er typisk Trump, og det inngir lite troverdighet, sier Grandhagen.

Midt under denne skandalen skal president Trump møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov onsdag. USAs utenriksminister Rex Tillerson har i forkant av møtet beskrevet forholdet mellom USA og Russland på et «historisk lavmål».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.