Klokken 16.00 starter høringen med tidligere FBI-sjef James Comey. DN følger høringen og oppdaterer denne saken fortløpende. 

Etter rundt to timer og 40 minutter avslutter komiteleder Richard Burr (R) høringen. 


Etter litt over to timer av høringen snur de amerikanske aksjeindeksene markert opp. Tungvektsindeksen Dow Jones stiger over 70 poeng til den høyeste noteringen noensinne. Trolig konkluderer markedsaktørene med at det så langt ikke er kommet frem nye, alvorlige opplysninger som kan føre til ytterligere usikkerhet rundt Donald Trumps fremtid som president. Dermed øker håpet om at oppmerksomheten etter hvert kan vendes mot Trumps planer for den økonomiske politikken igjen.

– Det er virkelig det markedet bryr seg om, sier sjefstrateg Robert Pavlik i Boston Private Wealth til CNBC.

Senator John Cornyn (R) spør om det er smart å sparke en FBI-direktør for å forsøke å få avsluttet en etterforskning.

– Det gir ikke mye mening for meg, men jeg er jo håpløst partisk i dette spørsmålet, svarer Comey.

Senator Kamala Harris (D) spør en rekke spørsmål om opplysninger som Comey ikke kan kommentere i en åpen høring siden de direkte berører etterforskningen.

På spørsmål fra senator Tom Cotton (R) om det er greit om Comeys notater fra møtene med Trump blir offentliggjort, svarer Comey ja.  

Comey sier at det ikke er opp til ham å avgjøre om Trump motarbeidet etterforskningen da han sa han håpet at Comey ville avslutte etterforskningen av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Flynn. 

Comey har hatt totalt seks møter og tre telefonsamtaler med Trump. Comey sier at Trump ikke på noe tidspunkt ble fortalt av presidenten at han ikke gjorde en adekvat jobb. «Jeg ble tvert i mot fortalt det motsatte», sier Comey.


Comey gjentar at han håper at det finnes opptak av samtalene med Trump og oppfordrer presidenten om å offentliggjøre dem dersom de eksisterer. 


Comey sier at det har vært mange feilaktige saker i media om Russlands innblanding i valgkampen som har vist til hemmeligstemplede dokumenter.


I et tv-intervju med NBC dagen etter at Comey fikk sparken sa Trump at den tidligere FBI-direktøren ved en tidligere anledning selv hadde bedt om å spise middag med presidenten for å be om å få beholde jobben. Comey sier i høringen at dette ikke stemmer.

– Jeg måtte faktisk ringe min kone og avlyse middagsavtalen vi hadde samme kveld, sier Comey.

–Det er en av de aller beste unnskyldningene for å avlyse en middags-date noensinne?, spør den uavhengige senatoren Angus King.

- Jeg liker godt å være sammen med min kone, og sett i ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde spist middag med henne den kvelden, sier en lattermild Comey


Comey sier at han oppfattet at notatene han tok fra møtene med Trump var hans egen erindring av hendelsene og at han som privatperson, etter at han ble avsatt, hadde rett til å dele disse med media. 


Comey sier et sentralt punkt i hans vitneerklæring er hvorfor Trump valgte å sende alle andre ut av møtet 14. februar.


Senator Susan Collins (R) spør Comey om han har delt notatene fra møtet alene med Trump - der presidenten sa han håpet at Comey ville avslutte etterforskningen av Flynn - med noen utenfor FBI.  

Comey avslører at han etter at han fikk sparken, og etter at Trump tvitret at det kanskje var opptak av Comeys møter med Trump, våknet midt på natten bestemte seg for å gi notatene fra møtet til en venn, som så delte det med en journalist. 

På spørsmål fra senator Collins om hvem vennen er, svarer Comey at han er professor ved Columbia Law School.

Comey delte dokumentet med media fordi han mente det var viktig å få ut sin versjon. Han håpet at dette ville føre til at det ble oppnevnt en spesialetterforsker som skulle lede etterforskningen av mulig russisk innblanding i valgkampen. 

Bare dager senere ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker i saken. 

Comey unngår å svare direkte på spørsmål fra senator Wyden (D) om han mener den amerikanske befolkningen bør være bekymret for at også andre personer i viktige posisjoner i administrasjonen kan bli utsatt for utpressing av russiske myndigheter.

Comey bekrefter på spørsmål fra senator Mark Rubio (R) at Trump kun én gang har sagt at han håper at Comey ville avslutte etterforskningen av Flynn. 


Comey sier at han håper at det finnes opptak av møtene med Trump, slik presidenten tidligere har antydet på Twitter: «Lordy, I hope there are tapes», sier Comey. 

På spørsmål fra senator Risch (R) om Trump noen gang instruerte Comey direkte om å stoppe etterforskningen av tidligere sikkerhetsrådgiver Flynn svarer Comey at det ikke var en instruksjon slik presidenten ser det. 

Ifølge Comeys skriftlige vitneutsagn brukte Trump «håper» at du kan la etterforskningen passere, slik at det dermed ikke var en direkte instruksjon.

Comey sier imidlertid at han forsto det som en instruksjon: «Dette er presidenten i USA. Jeg tok det som en instruksjon»


Comey sier at det var «veldig forstyrrende» da Trump under et møte 14. februar ba alle andre i rommet, inkludert justisminister Jeff Sessions og visepresident Mike Pence, forlate rommet slik at han ble helt alene med presidenten.

- Jeg husker at jeg tenkte at «jeg trenger å huske hvert eneste ord som blir sagt». Jeg visste at noe kom til å skje som jeg måtte huske, sier Comey. 

Comey sier at det ikke var full enighet i ledelsen i FBI om å fortelle Trump at han ikke var under etterforskning

På spørsmål fra komiteens nestleder Warner (D) bekrefter Comey at han skrev notater fra alle møtene med Trump. «Jeg var helt ærlig bekymret for at han kom til å lyve om vårt møte». 

 I samtaler han tidligere har hatt med president Obama og president George W. Bush følte han aldri behov for å skrive ned notater. 

Se videoklippet under fra høringen da Comey forteller at han tok notater etter møtene med Trump fordi han var bekymret for at presidenten ville lyve om møtene.

Comey sier han ikke kan svare på spørsmål om de såkalte Steele-dokumentene om Donald Trump som ble kjent i forkant av Trumps innsettelse i januar i år. 

På spørsmål fra komiteeleder Burr (R) om andre medlemmer av administrasjonen har forsøkt å stoppe etterforskningen svarer Comey også nei

På spørsmål fra komiteeleder Burr (R) om president Donald Trump på noe tidspunkt har forsøkt å stoppe etterforskningen av russisk innblanding i det amerikanske valget svarer Comey: «Nei, ikke slik jeg forstår det». 

Comey sier han er lei seg for å ikke ha fått tatt skikkelig farvel med kollegene i FBI

Comey: FBI er ærlig, FBI er sterkt, og FBI er og vil alltid være uavhengig. 

Comey sier at han reagerte sterkt på at Det hvite hus i etterkant av avsettelsen gikk ut og karakteriserte FBI som i uorden og dårlig ledet. «Det var rett og slett løgn. De ærekrenket meg og FBI ved å lyve», sier Comey. 


Comey sier at han er forvirret over de ulike forklaringene på hvorfor han ble avsatt som FBI-direktør 9. mai. Han forteller at Trump gjentatte ganger hadde forsikret ham om at han skulle fortsette. 

- Det forvirret meg at presidenten sa at han faktisk sparket meg på grunn av Russland-etterforskningen. 

Comey sier at han ikke vil gjenta sin innledning i selve høringen

Comey avlegger ed foran komiteen.

Warner (D) sier at Comeys manuskript «er opprørende» lesning og trekker frem Comeys beskrivelse av Trumps oppfordring om å se bort fra etterforskningen av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. 

Komiteens nestleder, senator Mark Warner (Demokratene), sier høringen ikke handler om hvem som vant eller tapte valget, men at høringen finner sted fordi en utenlandsk makt angrep den amerikanske presidentvalgkampen.

Komiteleder, senator Richard Burr (Republikanerne), innleder høringen ved å si at det amerikanske folket har behov for å høre Comeys versjon av saken, like mye som Trumps beskrivelser av hendelsene.

Comey er på plass i høringssalen

Amerikanske aksjemarkeder åpner i positivt terreng: De tre nøkkelindeksene på de amerikanske børsene startet alle med moderat oppgang i forkant av høringen torsdag. Det er imidlertid ventet at høringen kan gi utslag i markedene dersom det kommer frem opplysninger som øker usikkerheten rundt president Dondald Trumps fremtid som president. 

– Det betyr bare noe dersom det er veldig alvorlig. Markedet er kjent med saken og beskyldningene. Om Comey sier at han er blitt presset til å ikke gjøre noe med etterforskningen av Russlands innblanding i valgkampen, så vil det være alvorlig, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

- Men etter det jeg har skjønt, så kommer han ikke til å si det, legger han til. 

Dette vet vi

Onsdag offentliggjorde Comey manuskriptet til sin forberedete innledning til høringen. 

Manuskriptet bekrefter i stor grad en rekke opplysninger som er kommet frem i mediene etter at Trump ga Comey sparken 9. mai i år:

  • * Comey begynte allerede etter sitt første møte med Trump å dokumentere samtalene mellom de to: «Jeg følte meg tvunget til å dokumentere min første samtale med den valgte presidenten i et notat. For å sikre at det ble ordrett, begynte jeg å skrive på en pc i et FBI-kjøretøy utenfor Trump Tower i det øyeblikket jeg forlot møtet», heter det i innledningen
  • * I en middag 27. januar spurte Trump FBI-sjefen hvorvidt han ønsket å beholde jobben.
  • * I den samme middagen sa Trump at han forventet FBI-sjefens lojalitet. Comey svarte med å si at han alltid ville være ærlig.
  • * Comey skriver også at Trump ba ham om å legge til side etterforskningen av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Comey ga ingen løfter om å droppe etterforskningen, ifølge manuskriptet
  • * Trump skal ifølge Comey gjentatte ganger ha bedt ham om å si offentlig at Trump ikke var under etterforskning.
  • * Den 30. mars fikk Comey en telefon fra presidenten der Trump beskriver Russland-etterforskningen som en «sky» som forhindret hans evne til å handle på vegne av landet, skriver den tidligere FBI-sjefen. Trump oppfordret Comey til å fjerne skyen.
  • * Presidenten gjentok dette i en ny oppringing den 11. april. Da ba Comey ham om gå tjenesteveien og oppfordret Trump å ta kontakt med justisdepartementet. Dette skal ha vært siste gang Comey snakket med Trump
  • * 9. mai annonserte Trump via Twitter at FBI-sjefen var blitt avsatt

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: