Moskva-advokaten Natalia Veselnitskaja (42) er den siste i rekken av russiske skandaler som rir president Donald Trump.

Etter å ha blitt presset fra skanse til skanse innrømmet endelig sønnen Donald Trump jr., svigersønn og rådgiver Jared Kushner og Paul Manafort, tidligere valgkampsjef, at de møtte Veselnitskaja i trump Tower 9. juni, bare et par uker etter at Trump vant nominasjonen for Republikanerne. Trump jr. forklarte at møtet gjaldt adopsjonsprogrammer med Russland.

Men det var før The New York Times søndag sprakk historien om at de tre toppene i Trumps stab takket ja til møtet på grunn av løfter om at Veselnitskaja skulle ha kompromitterende opplysninger om motkandidat Hillary Clinton og Demokratene.

Trump jr. bekreftet så dette mandag, men Det hvite hus' pressefolk var raskt ute med å hevde at møtet uansett stort sett dreide seg om adopsjonsprogrammer med Russland, og at det uansett ikke kom frem noe informasjon av interesse om Clinton eller Demokratene.

Mandag kveld norsk tid kom det imidlertid enda en omdreining i saken: Trump jr. skal ifølge The New York Times ha blitt informert om at informasjonen kom fra den russiske regjeringen.

Kremls advokat

Veselnitskaja er ikke noen hvem som helst i Moskvas advokatbransje. Hun var tidligere gift med Alexander Mitusov, en toppfigur i Moskva-politikken.

Veselnitskaja har en rekke prominente og kontroversielle klienter, både innen politikk og business, som i Russland henger nøye sammen.

Bill Browder, Kreml-kritiker og drivkraften bak Magnitskij-loven.
Bill Browder, Kreml-kritiker og drivkraften bak Magnitskij-loven. (Foto: Mikaela Berg)

Veselnitskaja har i en årrekke vært den kanskje mest profilerte motstanderen internasjonalt mot den såkalte Magnitskij-loven, som ble vedtatt i 2012. Den nekter 22 navngitte russere innreise til USA, samt frysing av eventuelle bankkontoer i USA og bruk av det amerikanske bank- og finanssystemet. Loven ble støttet av president Barack Obama, Hillary Clinton, som da var utenriksminister, og et stort flertall av republikanerne, som tradisjonelt er meget Russland-skeptiske.

På en pressekonferanse da loven ble vedtatt beskrev Veselnitskaja loven som «skandaløs». Både før og etter har hun jobbet utrettelig mot loven. Lobbyvirksomhet, konferanser, sosiale medier, ja til og med en film – The Magnitsky Act, Behind the Scenes – som diskrediterer både avdøde Magnitskij og Bill Browder, drivkraften bak loven.

Browder er ikke i tvil om at Veselnitskaja jobber for russiske myndigheter, noe hun selv avviser.

Natalia Veselnitskaja hovedprosjekt i livet er å velte Magnitskij-loven og forandre historien om hva som skjedde med Sergej Magnitskij. Hennes og president Vladimir Putins interesser var helt sammenfallende, har Browder sagt til The Daily Beast.

Veselnitskaja har i sosiale medier kommet med mange og til dels voldsomme angrep mot Browder personlig. Hun ble rasende da Browder klarte å stanse en fremvisning av filmen for Europaparlamentet i 2016 – med begrunnelse at det var løgnaktig propaganda.

«Browder spyttet på EUs verdier, og dette vil slå tilbake mot ham som en tsunami», skrev hun da på Facebook.

Browder har i en rekke Twitter-meldinger de siste par dagene uttrykt stor tilfredshet med at møtet mellom Trump-staben og Veselnitskaja nå er offentlig kjent.

Nektet visum til USA

Blant Veselnitskajas mange russiske toppklienter er Denis Katsyv mest interessant i denne sammenheng.

Katsyv omstridt forretningsmann fra Moskva. Som 25 åring på begynnelsen av 2000-tallet var han søkkrik eier av Moskvas største transportselskap, samtidig som faren Pjotr Katsyv var transportminister i byen.

Katsyv har de siste årene fått frosset og beslaglagt kontanter og eiendom i USA, Israel, Nederland og Sveits, blant annet mistenkt for hvitvasking og brudd på Magnitskij-loven.

Det har nå kommet frem at Veselnitskaja og hennes barn ble nektet visum til USA i slutten av 2015. Men i januar 2016 fikk hun et unntaksvisum for seks måneder, så møtet i Trump Tower fant altså sted like før visumet hennes løp ut.

Hun ble innvilget unntaksvisumet for å representere klienten Katsyv, som hadde havnet i dype juridiske problemer i USA. New Yorks profilerte og aggressive statsadvokat Preet Bharara hadde tatt ut tiltale mot Katsyv, som del av svindelen på 230 millioner dollar i Magnitskij-saken.

Men i mars fikk Bharara sparken av president Trump, til meget høylytte protester. I mai ble det overraskende inngått forlik i saken mot Katsyv og hans selskaper for 5,9 millioner dollar, uten innrømmelse av skyld.

Adopsjon offisielt

En konsekvens av Magnitskij-loven var at Russland som svar nektet adopsjon av barn til USA. Veselnitskaja jobber utad for en organisasjon grunnlagt i 2016 – Human Rights Accountability Global Initiative Foundation – som har som mål å gjenoppta adopsjonsprogrammene i USA.

Til The New York Times benekter Veselnitskaja å jobbe på vegne av russiske myndigheter.

Hun hevder hun ble bedt om å møte Trump-staben to uker etter den daværende presidentkandidatens nominasjon.

– Jeg har aldri hatt noe skadelig materiale om Clinton, men det kan godt tenkes at de var ute etter slik informasjon, sier Veselnitskaja i et intervju med NBC.

De stadig nye og motstridende opplysningene om dette møtet gjør at Demokratene mandag slo fast at de vil ha Trump jr., Kushner og Manafort inn og forklare seg i nye høringer.

Spesialetterforsker Robert Mueller, som leder granskningen av Trumps Russland-affærer, har garantert også bitt seg merke i den vedvarende utviklingen i saken, og vil gjøre sine egne undersøkelser.(Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: