I et intervju med New York Times sier USAs president Donald Trump at spesialetterforsker Robert Mueller krysser en grense om han ser nærmere på de finansielle forholdene til Trump-familien utover forbindelser til Russland. 

Onsdag melder Bloomberg at Mueller etterforsker forretningsavtalene til Trumps svigersønn Jared Kushner og tidligere kampanjesjef Paul Manafort, i tillegg til Trump selv. En anonym kilde som er kjent med etterforskningen forteller til Bloomberg at Mueller ser nærmere på en rekke forskjellige transaksjoner som involverer Trumps forretningsimperium og andre tilknyttet presidenten. 

New York Times skrev nylig at Manafort hadde 17 millioner dollar i gjeld til russiske interesser før han tok jobben som kampanjesjef. 

Etterforskningen er i utgangspunktet for å undersøke hvordan Russland påvirket det amerikanske presidentvalget, men Mueller tar nå for seg økonomiske forhold. Mueller tok over rollen som leder, etter at Trump sparket tidligere FBI-direktør James Comey. 

Ser på en rekke forhold

FBI-etterforskere undersøker russiske kjøp av leiligheter i Trump-bygninger, Trumps involvering i et byggeprosjekt med russere, Miss Universe-kåringen i 2013 og salget av Trumps herregård i Florida til den russisk oligarken Dmitry Rybolovlev, ifølge kilden til Bloomberg. 

Dokumentar: Oligarken magasinet+

Transaksjoner mellom handelsminister Wilbur Ross og en kypriotisk bank skal også være av interesse, i tillegg til Jared Kushners forsøk på å sikre finansiering for familiens eiendommer. 

Storbanken Deutsche Bank har ifølge New York Times blitt kontaktet av teamet til Mueller, og det er ventet at banken kommer til å gi etterforskeren informasjon om finansene til Trump. Banken har tidligere lånt flere hundre millioner dollar til den tidligere reality-tv-kongen. 

The Guardian skrev tidligere i år at Deutsche Bank undersøkte om Trump hadde fått økonomisk støtte fra Russland. Kushner og Trumps datter, Ivanka, er også kunder i banken. 

Ifølge Bloomberg har Mueller og hans ansatte stevnet flere banker og bedt om å få ta en titt på bankkontoer og transaksjoner til utenlandske långivere. 

Kontroversiell missekåring

Miss Universe-kåringen i Moskva er blitt kalt et bakteppe for den pågående Russland-skandalen i USA. Den russisk-aserbajdsjanske forretningsmannen Aras Agalarov fikk Trump-kåringen til Moskva, noe han skal ha betalt 20 millioner dollar for. 

Agalarovs sønn Emin, en kjent russisk sanger, var også til stede. 

Navnet til den yngre Agalarov dukket nylig opp i eposten den britiske pr-mannen Rob Goldstone sendte til Trumps sønn Donald Jr, hvor Goldstone lovet Trump-familien kompromitterende materiale om Hillary Clinton. 

I den beryktede eposten skriver Goldstone at det bare er å ta kontakt med Emin Agalarov om han ønsker mer informasjon. 

Trump og Ares Agalarov hadde tidligere planer om å bygge et Trump Tower i Moskva, men det ble aldri noe av. 

Bloomberg skriver at Trump møtte Herman Gref under missekåringen i Moskva. Gref er administrerende direktør i Russlands største bank. 

Sett på Kushner før

Det har tidligere blitt rapportert av flere medier at Muellers team etterforsker økonomien til Jared Kushner, som har fått en rekke viktige roller etter at svigerfaren kom til makten. 

Kushner har blant annet hatt et møte med en russisk bank som er blitt utsatt for amerikanske sanksjoner, ifølge The Washington Post. Møtet skal ha funnet sted på grunn av Kushners rolle som leder for familiens eiendomsselskap. Han møtte med banken samtidig som selskapet trengte økonomisk støtte etter å ha brukt 1,8 milliarder dollar på å kjøpe en kontorbygning i New York. 

Ifølge The Washington Post har det ført til spørsmål om Kushners personlige økonomi påvirker hans politiske arbeid for regjeringen. Det arbeidet inkluderer blant annet å skape fred i Midtøsten. 

Kushner tok over familiebedriften da faren ble fengslet i 2004.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: