– Vi har hatt to fantastiske dager her. Alle er blitt enige om å øke forsvarsbudsjettene sine, sa Donald Trump på en pressekonferanse torsdag.

Trump kalte inn til pressekonferanse etter at flere medier melde at det pågikk et krisemøte i Nato. Trump skal ha kommet med trusler om at USA kunne gå solo i forsvarsspørsmål hvis de allierte ikke økte forsvarsbudsjettene sine.

Nato-landene ble enige om å øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2024 for fire år siden. På pressekonferansen hevdet Trump at medlemslandene hadde forpliktet seg til å bruke enda mer og enda raskere.

Dette avviser Frankrikes president Emmanuel Macron, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er et kommuniké som ble publisert i går. Det er veldig detaljert, sa og la til:

– Det bekrefter målet om to prosent innen 2024. Det er alt.

«Nato er viktig»

Det er et helt annet budskap enn det Trump ga på pressekonferansen.

– USAs forpliktelse til Nato er veldig sterk. Nå er vi veldig glade. Vi har et mye sterkere Nato enn for to dager siden, sa han.

– Statene har gitt forpliktelser. Vi har gjort store fremskritt. Jeg har vært bestemt og latt dem vite at jeg ville bli ekstremt misfornøyd hvis de ikke øker forsvarsbudsjettene sine.

Donald Trump sa han var svært fornøyd med Nato-toppmøtet på en pressekonferanse torsdag.
Donald Trump sa han var svært fornøyd med Nato-toppmøtet på en pressekonferanse torsdag. (Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix)

Nato-landene vedtok to prosents målet i 2014 med sikte på å nå det innen 2024. Dette har ikke Trump vært fornøyd med. Onsdag foreslo han å øke målet til fire prosent.

– Nato er viktig. Det hjelper Europa mer enn det gjør oss, men det er viktig for oss også.

Torsdag formiddag sa Jens Stoltenberg at de europeiske allierte ville øke Nato-innsatsen.

– Vi har hatt gode og ærlige diskusjoner, og det har gjort alliansen sterkere. Alle allierte har hørt etter på Trumps krav. Vi skjønner at han er seriøs og det har en klar effekt, sa Stoltenberg.

Han avviste at forpliktelsene var forsterket, men sa at alle var blitt enige om at byrdefordelingen måtte bli mer rettferdig.

Krisemøte

Flere medier meldte at det pågikk et krisemøte torsdag formiddag etter trusler fra Trump om å gå solo. Ifølge Macron truet Trump aldri om å forlate alliansen.

– President Trump truet aldri, hverken offentlig eller privat, å trekke seg ut av Nato, sa Macron.

Ifølge NTB sa Angela Merkel at alle Natos medlemsland bekreftet sin støtte til alliansen under krisemøte.

Statsminister Erna Solberg avviste at Trump truet med å gå solo utenfor inngangen til Natos hovedkvarter, ifølge Bloomberg.

– Det er feil at Trump truet med å gå solo. Vi ble enige om at USA skulle ha en mindre byrde. Alt i alt ble vi enige om å bruke mer penger på Nato, sa hun.

Hamret løs på Tyskland

De siste dagene har den amerikanske presidenten fyrt løs mot de europeiske allierte i en rekke meldinger på Twitter. Onsdag kveld skal stemningen imidlertid vært god da statslederne møttes. Torsdag morgen begynte presidenten å fyre løs igjen på det sosiale mediet:

– Presidenter har i flere år mislyktes å få Tyskland og andre rike Nato-nasjoner å betale mer for beskyttelsen deres mot Russland. De betaler bare en liten del av kostnadene. USA betaler titusenvis av milliarder for mye for å subsidiere Europa, og taper masse på handel, skrev han og fortsatte:

– På toppen av det hele har Tyskland startet å betale Russland, landet de ønsker beskyttelse mot, milliarder av dollar for energi fra en ny gassledning fra Russland. Uakseptabelt! Alle Nato-land må møte deres to prosents forpliktelse, og øke den til fire prosent.(Vilkår)

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22
Publisert: