– Det som er viktig for Jens Stoltenberg er å være på talefot med alle og yte rettferdighet overfor de alliertes ulike synspunkter. Det høres kanskje enkelt ut, men det er det på ingen måte, sier Kim Traavik til DN.

Fra 2006 til 2010 var den erfarne diplomaten ambassadør for den norske delegasjonen i Nato i utkanten av Belgias hovedstad Brussel. Han forteller at det ikke er uvanlig med spente situasjoner og uenigheter innad i alliansen, men at dette toppmøtet er spesielt.

Onsdag morgen gikk USAs president Donald Trump til angrep på Tyskland under et frokostmøte med Jens Stoltenberg. Han kalte Tyskland for «en fange av Russland», og krevde svar fra Stoltenberg om hva han synes om situasjonen.

– Trumps uttalelser understreker hvor spesiell konteksten for dette møtet er. Det er ganske spesielt at verdens mektigste mann ordlegger seg på denne måten overfor en alliert statsleder, sier Traavik.

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22 Min
Publisert:

«Ganske eksepsjonelt»

Jens Stoltenberg svarte at det var viktig at alliansen sto samlet, men ble raskt avbrutt av Trump.

– Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, sa Trump.

I etterkant av møtet uttalte Stoltenberg til de fremmøtte journalistene at debatten om russisk gass ikke hører hjemme i Nato.

– Det er godt kjent at det er ulike syn på Nord Stream 2 i Tyskland. Det er ikke opp til Nato å avgjøre, det er en nasjonal avgjørelse

Traavik støtter Stoltenbergs syn.

– Nato har ingenting med gassledningen å gjøre. Det er interessant at Trump tar opp denne saken. Det viser hvor uortodoks han er. Han kobler ting som ikke har en sammenheng.

– Det at en statsleder går så direkte til verks er ganske eksepsjonelt, sier han.

Kim Traavik er en erfaren diplomat. Mellom 2006 og 2010 var han ambassadør for Norges delegasjon i Nato.
Kim Traavik er en erfaren diplomat. Mellom 2006 og 2010 var han ambassadør for Norges delegasjon i Nato. (Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix)

Da Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble konfrontert med Trumps angrep uttalte hun:

– Jeg har selv opplevd å være i en del av Tyskland som var kontrollert av Sovjet, og jeg er svært glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, sa hun, uten å nevne Trump ved navn.

Skryter av Stoltenberg

Møtets store stridstema er hvordan byrdefordelingen av utgiftene til forsvar skal være. I 2014 ble Nato-landene enige om å bevege seg mot at alle skal bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet sitt hvert år på forsvar.

Trump mener utviklingen går for sakte og at USA tar en uforholdsmessig stor del av byrden for å beskytte sine europeiske allierte.

Dagen før toppmøtet gikk i gang skrøt Jens Stoltenberg av «lederskapet til Trump», samtidig som han takket europeiske statsledere for å øke budsjettene sine.

– Stoltenberg gjør den rollen som Natos generalsekretær skal gjøre, og han gjør den godt. Han prøver å legge til rette for positive løsninger både for europeerne og for amerikanerne, og samle dem om en felles enighet.

«Voldsom temperatur»

Det har vært knyttet stor spenning til hva Trump kommer til å gjøre på møtet. Dagen før han ankom Brussel fyrte han løs mot sine europeiske allierte i en rekke meldinger på Twitter.

– NATO-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!, skrev han.

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier er usikker på om Trumps uttalelser er taktikk fra presidenten eller om han faktisk mener det han sier.

– Han kjører opp en voldsom temperatur før møtet starter. Det kan være han gjør det som en bevisst taktikk for å få til en bevegelse i de europeiske statene, men jeg sitter med en klar formening om at det han sier er et uttrykk for Trumps skepsis av de kollektive ordningene USA er den del av.

Siden Trump tok over som president har han tatt avstand fra flere av de internasjonale institusjonene USA har vært med å bygge opp – både innenfor handel, klima og forsvar.

– Han ser på ordningene som en hemsko. Jeg tror at man skal ta på alvor at han ønsker seg en annen verdensorden basert i større grad på bilaterale avtaler, sier Melby.(Vilkår)