«It's the economy, stupid», sier man gjerne i USA når man henviser til hvor viktig den økonomiske utviklingen er for å få valgt eller gjenvalgt en president.

En solid økonomi og rekordlav arbeidsledighet er også Donald Trumps kanskje viktigste kort for at velgerne skal gjenvelge ham neste høst.

Men amerikansk økonomi viser nå tydelige tegn på svakhet, noe også velgerne har fått med seg. For første gang støtter nå under halvparten av amerikanerne presidentens økonomiske politikk, på tross av at Trump stadig oftere tvitrer om hvor bra økonomien går.

På flere målinger er nå Trumps «approval rating» for økonomien på under 50 prosent. En måling fra CNN/SSRS denne uken viser en oppslutning på 48 prosent, et betydelig fall fra 56 prosent så sent som i april.

En annen måling fra The Washington Post /ABC er enda dårligere, med en oppslutning på 46 prosent for presidentens økonomiske politikk. En måling fra Quinnipiac University bekrefter den fallende begeistringen for Trump, med en rating også her på 46 prosent.

Til sammenligning vaker Trumps generelle «approval rating» rundt 40 prosent.

Kina og Fed er Trumps håp

– Nå i sommer og høst har vi sett klare tegn til oppbremsing i amerikansk økonomi, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.

Han sier svakhetene er særlig tydelige for industrien, men også for handel og transport. Dette er nøkkelnæringer i nøkkelstater Trump sensasjonelt vant tilbake fra Demokratene i 2016.

– Oppbremsingen rammer viktige delstater for Trump, som Wisconsin, Michigan og Pennsylvania, sier Magnussen.

Trumps seier her, i de industritunge delstatene i det såkalte «rustbeltet», var helt avgjørende i 2016. Men nå sliter industrien her, både på grunn av den generelle oppbremsingen i verdensøkonomien, og handelskrigen med Kina.

Mellomvalgene i fjor viste at begeistringen for republikanerne er på retur, og målinger viser at Trump er på defensiven også i rustbeltet.

– Problemene her er delvis knyttet til handelskrigen med Kina, en handelskrig vi har liten tro på at Trump vil vinne, i hvert fall ikke før valget. Svakere vekst i Kina og Europa rammer også industrien og eksporten, sier Magnussen.

Trump har i det siste også vist en noe mildere holdning overfor Kina. Senest sent onsdag da han som en «gest av god vilje», som han selv kalte det, utsatte skjerpelsene av enkelte straffetoller mot Kina.

Langer ut mot sentralbanksjefen

Magnussen mener Trump er helt avhengig av hjelp fra den amerikanske sentralbanken (Fed), som alt har satt ned renten én gang. Trump har i flere måneder klaget og æreskjelt Fed-sjef Jerome Powell, senest torsdag ettermiddag, for at han ikke har satt ned rentene raskere og kraftigere.

Leverer rente gir normalt mer fart i økonomien, ved at det blir billigere å ta opp lån og investere.

Magnussen er ikke enig i at Fed har vært for passive, og han tror Fed setter renten ytterligere ned på rentemøtet neste uke. Men kuttet blir neppe stort nok til å tilfredsstille Trump.

– Trump satser veldig mye på hjelp fra Fed for å holde fart i økonomien. Dette er en dristig strategi, sier Magnussen.

Tror på myk landing

Selv om veksten i amerikansk økonomi nå avtar, mener økonomene i DNB Markets at det ikke går mot noen krise, og viser til solide tall for privat forbruk, tjenesteytende sektor og sysselsetting.

– Vårt bilde er relativt positivt for Trump. Vi tror det blir en myk landing, ikke en resesjon som man kanskje skulle vente etter en rekordlang oppgangsperiode, sier Magnussen.

Alle målinger viser at Trumps kjernevelgere er mer lojale enn noensinne, men Trump trenger flere velgere enn disse for å vinne valget neste år.

– Økonomien rammer normalt den sittende presidenten, enten i positiv eller negativ retning, sier Magnussen.

Meningsmålinger viser at alle de ledende demokratiske kandidatene ville vunnet over Trump dersom presidentvalget hadde vært avholdt i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.