President Donald Trump langer igjen ut mot sin egen sentralbanksjef Jerome Powell, nå i et intervju med CNBC under økonomitoppmøtet i Davos.

Trump er fortsatt rasende over at Powell i fire omganger i 2018 hevet de amerikanske rentene, med henvisning til at dette gjør kreditt dyrere for amerikansk næringsliv sammenlignet med i Europa og Japan.

Paradegren i fare

Økonomien er tenkt å være Trumps paradegren inn i valgkampen 2020. Tegn til lavere fart i amerikansk økonomi kan ramme Trumps mulighet til gjenvalg i november.

Sentralbanksjef Powell er blant Trumps foretrukne prygelknaber. Trump selv utnevnte ham til jobben for nokså nøyaktig to år siden, men presidenten setter mindre pris på at Powell tar jobbeskrivelsen om politisk uavhengighet på alvor.

  • Trump sier nå at den økonomiske veksten i USA i 2020 ville komme opp i nærmere fire prosent uten rentehoppene, mot dagens anslag på knapt tre prosent.
  • Trump mener også at hovedindeksen på New York-børsen – Dow Jones-indeksen – i dag ville vært mellom 5000 og 10.000 poeng høyere i dag med lavere renter. Dow Jones-indeksen krysset nylig 29.000 poeng, som er rekordhøyt.

– Det var drepende da de satte opp renten. Det var rett og slett en stor feil, sier Trump til CNBC.

Sentralbanksjef Jerome Powell
Sentralbanksjef Jerome Powell (Foto: Jacquelyn Martin/AP/NTB Scanpix)

Trump har gjentatte ganger krevet at Powell og sentralbanken setter renten raskere ned, uten å bli hørt. Presidenten kan ikke instruere sentralbanksjefen om renten, men han står fritt til å avskjedige sentralbanksjefen når som helst.

Trump har brukt mye av tiden i Davos til å skryte av amerikansk økonomi, som han sier er verdens beste og i stor fremgang takket være hans egen politikk.

Trump skylder også på det han beskriver som flere «veldig uvanlige hendelser» som har bremset økonomien. Særlig peker han på storstreiken i General Motors sist høst, og problemene hos flyprodusenten Boeing som har ridd selskapet som en mare siden Max-flyene ble satt på bakken i fjor.

Senket børsene

Men onsdag bidro Trump og hans team i Davos til å dempe optimismen i markedene. De europeiske børsene fikk seg umiddelbart en knekk da Trump nok en gang trakk frem hvor viktig straffetoll er i handelsforhandlinger, noe som igjen kaster skygger over mulighetene for en fullstendig handelsavtale med Kina.

Finansminister Steven Mnuchin i Davos.
Finansminister Steven Mnuchin i Davos. (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters/NTB Scanpix)

Samtidig satt Trumps finansminister Stephen Mnuchin i en annen panelsamtale i Davos og sa at det ikke er satt noen deadline for når en såkalt fase 2-avtale med Kina skal inngås.

Det hjalp heller ikke på stemningen på børsene at Mnuchin kom han med nye trusler om at USA vil innføre straffetoll på europeiske biler, hvis EU innfører det han beskriver som «vilkårlig» digitalskatt på amerikanske teknologigiganter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.