Tirsdag kveld amerikansk tid møttes president Donald Trump og Demokratenes kandidat Joe Biden i Cleveland i Ohio til den første av tre tv-sendte dueller før valget. I debatten røk de to herrene straks i tottene på hverandre.

Temperaturen steg allerede i de innledende rundene om utnevnelsen av dommer Amy Coney Barrett til Høyesterett og håndteringen av koronaviruset.

– Et fullstendig kaos, kommenterte CNN om ordvekslingen de første 20 minuttene i debatten.

Og så fortsatte munnhuggeriet i vel én time til.

Det var spesielt hissig og mange avbrytelser underveis i nattens duell mellom president Donald Trump (fra venstre) og demokratenes Joe Biden. Til høyre er programleder Chris Wallace fra Fox News, som kjeftet på Trump fordi han brøt spillereglene partiene var enige om på forhånd.
Det var spesielt hissig og mange avbrytelser underveis i nattens duell mellom president Donald Trump (fra venstre) og demokratenes Joe Biden. Til høyre er programleder Chris Wallace fra Fox News, som kjeftet på Trump fordi han brøt spillereglene partiene var enige om på forhånd. (Foto: Jim Watson/AFP/NTB)

Trump-fans jubler

I vippestaten Arizona hadde noen mindre grupper av Trump-supportere stimlet til private samlingslokaler rundt i hovedstaden Phoenix. På et arrangement av Latinos for Trump ble debatten fulgt av tilrop og jubel etter Trumps angrep på Biden. Da duellen var over, ropte hele lokalet «Four more years».

Velgerne Steve Elvarez og Diego Santiago er helt klar på at deres kandidat vant duellen.

– Biden stammet og fomlet. Trump lar ikke folk dra ham ned. Og når de lyver, så tar han igjen, sier Elvarez.

– Det var en aggressiv tone?

– Politikken er blitt mer aggressiv. Tro det eller ei, sier Elvarez.

– Er det riktig av ham å gå så hardt ut mot Biden?

Santiago bryter inn.

– Etter å ha vokst opp i USA, har vi sett at det politiske ordskiftet er for høflig og «nice». Det har kommet til et punkt hvor man ser at det ikke går lenger. Man må forsvare seg, ellers blir man mobbet ut og taper, sier han.

Utenfor lokalet sitter en mor og ser på duellen med barnet Mario.

– Begge to er som små unger som krangler. Jeg håper den neste debatten blir bedre enn dette, sier Damariz Gutiairric.

Damariz Gutiairric og sønnen Mario ser på debatten utenfor et kjøpesenter i Phoenix.
Damariz Gutiairric og sønnen Mario ser på debatten utenfor et kjøpesenter i Phoenix. (Foto: Per Thrana)

Arizona regnes som én av de viktige vippestatene, og siden mars har Biden hatt en ledelse på mellom to og seks prosent over Trump i målingene i staten, ifølge nettstedet Realclearpolitics.com. Det er i første rekke storbyene Phoenix og Tucson som har demokratisk flertall, mens republikanerne er klart størst ute på steppe- og ørkenlandet i Arizona.

Biden: «Vil du holde kjeft?»

Debatten hadde en røff tone som er helt uvanlig for denne type dueller, og programleder Chris Wallace fra Fox News pekte på Trump fordi han avbrøt for mye.

På ett tidspunkt etter et drøyt kvarter snudde Biden seg mot Trump:

– Vil du holde kjeft, mann?

Trump ignorerte det, og snakket lenge i munnen på Wallace fra Fox News.

– Fortsett bare å bable i vei, skjøt Biden inn.

Så snudde Trump seg direkte mot Biden.

Becky Coffman utenfor Latinoer for Trumps arrangement under presidentdebatten.
Becky Coffman utenfor Latinoer for Trumps arrangement under presidentdebatten. (Foto: Per Thrana)

– Folk forstår dette, Joe. I 47 år har du ikke gjort noen ting, sa Trump, og refererte til motstanderens politikerkarriere.

Ikke avstand fra ytre høyre

Trump ble utfordret av Biden til å ta avstand fra høyreradikale krefter og væpnet milits, men nektet å svare på det. I stedet gikk han løs på venstreradikale.

– Men hør her, noen må gjøre noe med Antifa og venstresiden, sa Trump.

Biden var også krass i beskrivelsen av presidenten, og kalte ham blant annet «klovn» og «løgner».

Biden – Det er vanskelig å få inn et ord med denne klovnen
Biden - Det er vanskelig å få inn et ord med denne klovnen
02:20
Publisert:

– Du er den verste presidenten Amerika noensinne har hatt, sa Biden.

I diskusjonen om korona ble Trump ikke bare konfrontert med over 200.000 dødsfall i USA – men også hvorfor han ikke går med maske, som er blitt nærmest et påbud i det amerikanske samfunnet.

Igjen angrep Trump sin motstander Biden.

– Jeg bruker ikke maske som Biden. Hver gang du ser ham, har han på seg en maske. Han kan stå 200 fot (60 meter) borte fra deg, og han dukker opp med den største masken jeg har sett, sa Trump.

Jo Biden kalte Donald Trump den verste presidenten Amerika har hatt under nattens presidentdebatt.
Joe Biden kalte Donald Trump den verste presidenten USA har hatt under forrige ukes presidentdebatt.
01:50
Publisert:

Trump-velgeren Steve Elvarez forteller om hverdagen som lastebilsjåfør og sier han har lagt bak seg 80.000 kilometer på kryss og tvers av USA på tre måneder – nesten 900 kilometer i snitt hver dag.

– Jeg har talt Trump-skilt i hele landet. De er overalt. Mange flere enn for Biden. Det blir et valgskred, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.