Det er CBS-programmet «60 minutes» som har fått tak i et brev som indikerer at varsleren er under beskyttelse fordi han eller hun frykter for egen sikkerhet.

Brevet er sendt fra varslerens advokat til fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire.

Bakgrunnen er et varsel om innholdet i en telefonsamtale Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I telefonsamtalen ba Trump sin ukrainske motpart om å bidra til en etterforskning av Joe Biden, som lenge har vært favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg. I varselet anklages Trump for å ha misbrukt presidentmakten til å få et annet land til å blande seg inn presidentvalget. Det hvite hus forsøkte i etterkant å skjule innholdet i samtalen, ifølge varsleren, som er ansatt i det amerikanske etterretningsapparatet.

Trump vil møte varsleren

Trump tok til Twitter natt til mandag norsk tid hvor han uttrykte et ønske om å møte varsleren.

– Som alle andre amerikanere fortjener jeg å møte min anklager. Den såkalte «varsleren» la frem en perfekt samtale med en utenlandsk leder totalt feil og på en uredelig måte, skriver Trump på Twitter.

– Kunne ikke ignoreres

Speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus sier til «60 minutes» at de ikke kunne ignorere presidentens handlinger.

– Han ga oss ikke noe valg, sier hun.

– Jeg sa alltid at vi vil følge opplysningene dit de tar oss. Og når vi ser dem, så vil vi være klare. Og vi er klare, sier Pelosi.

Hun kunngjorde tirsdag at de folkevalgte starter en formell granskning som kan føre til at Trump stilles for riksrett for maktmisbruk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.