– Fordøm dette nå, Donald Trump – du er den eneste de vil lytte til. For landet vårt! skrev Alyssa Farah på Twitter onsdag kveld.

Bare timer før opptøyene nådde kongressen, holdt president Donald Trump tale for demonstranter i Washington, D.C.
Bare timer før opptøyene nådde kongressen, holdt president Donald Trump tale for demonstranter i Washington, D.C. (Foto: JIM BOURG/Reuters)

Den tidligere kommunikasjonssjefen i Det hvite hus var ikke alene om å be president Donald Trump gripe inn i kaoset som oppstod i Kongressen i Washington D.C.

Først kom nyheten om at hundrevis hadde brutt seg gjennom barrikadene utenfor. Deretter nyheter om at både demonstranter og politiet hadde trukket våpen mot hverandre. Visepresident Mike Pence ble evakuert like etter.

Han var i kongressen for å lede møtet der senatet og representantenes hus formelt sett skulle godkjenne Joe Biden som ny president, ved å foreta en opptelling av valgmannstemmer.

En demonstrant har tatt seg inn på demokraten Nancy Pelosis kontor. Hun leder demokratene i Representantenes hus.
En demonstrant har tatt seg inn på demokraten Nancy Pelosis kontor. Hun leder demokratene i Representantenes hus. (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Joe Biden ba Trump vise seg på riksdekkende tv

Fra Trump kom det tidlig to meldinger på Twitter der han ba om demonstrantene lytte til politiet, og opptre fredfullt. Flere mente dette ikke var nok.

– Jeg kaller på president Trump til å gå på nasjonal tv nå og holde sitt løfte og å beskytte Grunnloven ved å be om at man avslutter denne beleiringen, sto det senere i en uttalelse fra påtroppende president Joe Biden, som var blant disse.

Og like etter kom en melding fra presidenten på Twitter. Klokken 22:20 norsk tid ba han demonstrantene om å dra hjem, og kom også med en støtteerklæring. Like etter har Twitter markert meldingen som villedende.

«Valget var rigget»

I uttalelsen fra Trump holder han nemlig fremdeles på at valget var rigget, og at han forstår demonstrantene. Han talte til flere av disse kun timer før opptøyene begynte, i forbindelse med at kongressen onsdag formelt skal godkjenne valgresultatet.

Flere Trump-tilhengere tror at resultatet er tuftet på valgfusk, og at dette har vært siste sjanse til å få resultatet kjent ugyldig.

– Jeg vet dere er i smerte, jeg vet dere er såret. Vi har fått et valg stjålet fra oss, sier Trump i uttalelsen.

Han legger til at dette er noe alle vet, også den andre siden.

– Dra hjem, vi elsker dere, dere er veldig spesielle. Dere ser hva som skjer, dere ser hvordan andre behandler dere, som er så slemme og så onde. Jeg vet hvordan dere har det, men dra hjem og dra hjem i fred.
President Donald Trump i en uttalelse.

– Men vi må ha fred, vi må ha orden. Dere må gå hjem nå, sier han videre.

Videoen er tatt ned av Facebook og Youtube

Den avtroppende presidenten sier at det er viktig å respektere politiet, og at han ikke vil at noen skal bli skadet. Deretter snakker han om hvor spesielt det er at valget er tatt fra dem, men at de trenger fred.

– Dra hjem, vi elsker dere, dere er veldig spesielle. Dere ser hva som skjer, dere ser hvordan andre behandler dere, som er så slemme og så onde. Jeg vet hvordan dere har det, men dra hjem og dra hjem i fred, avslutter han.

Facebook og Youtube har tatt ned videoen, ettersom Trump gjentar meldingen om at valget ble stjålet fra velgerne.

Demonstranter inne i kongressen.
Demonstranter inne i kongressen. (Foto: MIKE THEILER/ Reuters)

Cruz med formell protest mot valgresultatet

Demonstranter tok seg inn i Capitol Hill like etter at kongressen ble samlet for å godkjenne valgresultatet i november, og offisielt erklære Joe Biden som ny president av USA.

Opptelling av valgmannsstemmer regnes som ren prosedyre, og gjøres før ny president innsettes av hele Kongressen samlet. Joe Biden skal tiltre stillingen den 20. januar. Etter valgene i 2012 og i 2016 tok møtene rundt én time å gjennomføre.

Denne gangen var det varslet i forkant at rundt 13 senatorer ville legge inn formelle protester på resultatet. Den første av disse kom 19:15 norsk tid, fra senator og republikaner Ted Cruz.

Like etter kom de første meldingene om at demonstranter hadde tatt seg inn i bygget.

På tampen av kvelden valgte avtroppende president Donald Trump å oppsummere hendelsene slik:

Den er blitt markert som villedende av Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.