Natt til fredag møttes president Donald Trump og den demokratiske utfordreren Joe Biden i andre og siste tv-duell i Nashville i sørstaten Tennessee.

Programlederen i NBC News, Kristen Welker, høstet mest ros fordi hun holdt kontroll på Donald Trump og Joe Biden natt til fredag.
Programlederen i NBC News, Kristen Welker, høstet mest ros fordi hun holdt kontroll på Donald Trump og Joe Biden natt til fredag. (Foto: AFP/NTB)

Fra podiet på Belmont University var tonen roligere enn kaoset i første debatt for én måned siden. Nattens debatt var preget av at mikrofonene til Trump og Biden tidvis ble skrudd av for å la motstanderen snakke i fred.

I første del av debatten spurte Kristen Welker i NBC News om Trumps håndtering av koronaviruset.

Lovet snarlig vaksine

President Donald Trump lover at en koronavaksine kan være på plass innen få uker og at den skal distribueres raskt til det amerikanske folket.

Presidenten, som selv har vært syk av koronaviruset, gjentok påstanden om at han nå er immun mot viruset og at pandemien er under kontroll.

– Dette er samme fyren som sa at koronapandemien skulle ende innen påske. Han har ingen plan, sa Biden.

USA har registrert mer enn 222.000 koronarelaterte dødsfall i pandemien.

Dette er hva Trump og Biden ville sagt til velgerne som ikke stemte på dem
Natt til fredag møttes president Donald Trump og den demokratiske utfordreren Joe Biden i andre og siste tv-duell i Nashville i sørstaten Tennessee.
03:36
Publisert:

– Noen som er ansvarlige for så mange koronadødsfall burde ikke forsette som president, sa Biden.

– Det er ikke min feil, og det er ikke Bidens feil heller, det er Kinas feil, sa Trump, som i første del av debatten framstår som mer kontrollert enn i den første debatten.

Programlederen fulgte opp med at medisinske eksperter har advart om at en vaksine kan komme først i 2021.

Trump innrømmet at han ikke gir en garanti.

– Det er ingen garanti, men vi vil ha det i løpet av året. Vi har to selskaper som jobber med en vaksine, og jeg tror vi vil ha en vaksine veldig snart, sa Trump.

Biden slo tilbake.

– Vi er i ferd med å gå inn i en mørk vinter i Amerika, sa Biden, og viste til en ny smitterekord denne uken i flere delstater.

Trump nekter for Kina-konto

I et avsnitt om USAs nasjonale interesser hoppet Biden rett på Trumps skattehistorikk.

Biden så i kamera og sa han har offentliggjort skattemeldingen for de siste 22 år og anklaget Trump for ikke å gjøre det samme.

– Hva er det egentlig du skjuler? Vis det frem, sa Biden.

Trump svarte med at skattemyndighetene fortsatt undersøker ligningen tilbake i tid før det kan bli offentliggjort.

– For det første, jeg ringte mine revisorer – «under revisjon». Jeg kommer til å offentliggjøre det så fort vi kan. Jeg vil det, sa Trump.

Donald Trump: – Jeg er den minst rasistiske personen i dette rommet
Natt til fredag møttes president Donald Trump og den demokratiske utfordreren Joe Biden i andre og siste tv-duell i Nashville i sørstaten Tennessee.
04:24
Publisert:

New York Times var raskt ute med å peke på at undersøkelser som det fra myndighetene ikke hindrer Trump fra å vise frem selvangivelsen.

Debatten kom inn på en avsløring fra New York Times om at Trump har en bankkonto i Kina.

– Bankkontoen eksisterte i 2013. Den ble stengt i 2015, tror jeg. Jeg tenkte på å gjøre forretninger med millioner av mennesker der. Men jeg droppet det, og stengte kontoen, sa Trump i debatten.

– Kan dere forestille dere at jeg hadde hatt en hemmelig kinesisk bankkonto da jeg stilte til gjenvalg?
Tidligere president Barack Obama på valgmøte i Pennsylvania.
01:26
Publisert:

I New York Times-artikkelen nylig sa en advokat for Trump Organization, Alan Garten, at kontoen fortsatt eksisterer.

Mer dannet tone fra begge

Responsen fra politikere og kommentatorer var langt mer beherkset enn forrige debatt.

Demokraten Pete Buttigieg, som forsøkte å bli partiets kandidat, roser Biden.

Kommentator Howard Kutz i Fox News – tv-kanalen som støtter Donald Trump i tykt og tynt – gir både Trump og Biden god karakter – og kaller jobben til NBC-programleder Kristen Welker «fantastisk».

Kommentator Matthew Dowd i ABC News utroper Biden – og programlederen – til vinner.

CNN-programleder Jake Tapper hadde ingen god oppsummering for Trump, og sa han at han «lyger som Pinocchio», ifølge tweeten fra CNN-kollega Anderson Cooper:

**(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.