«Hvis jeg hadde hørt på ham, hadde vi vært i sjette verdenskrig nå», tordner Trump på Twitter.

Trump har kastet hanskene og han er rasende fordi Bolton gjerne vil vitne om sin tid i Det hvite hus i riksrettssaken som nå pågår mot Trump. Trump har i flere dager kontrollert sinnet og holdt en nokså lav profil i forhold til Bolton. Men på morgenkvisten onsdag, lokal Washington-tid, nærmest eksploderer presidenten mot Bolton, som han æreskjeller på det verste.

Bolton har gjort det klart at han stiller som vitne hvis det kommer en stevning fra Senatet.

Det pågår nå en beinhard politisk maktkamp i Senatet om hvorvidt det skal føres vitner og legges frem andre beviser i riksrettssaken. Republikanerne kjemper i mot med nebb og klør, og vil helst bare bli ferdig med hele riksrettssaken snarest. Men republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, sa sent tirsdag at han per nå ikke har nok stemmer i Senatet til å blokkere for vitner.

Mye av skaden kan uansett allerede være skjedd for republikanerne. Bolton, kjent for å føre nidkjære notatet om stort og smått, har nemlig skrevet bok om de 13 månedene han var nasjonal sikkerhetsrådgiver, frem til september 2019. I lekkasjer fra boken «The Room Where It Happened» slår Bolton fast at Trump befattet seg med ulovligheter i forholdet til Ukraina, med krav om at Ukraina skulle etterforske hans politiske motstander John Biden, i bytte mot penger og våpen.

En nasjonal meningsmåling fra Quinnipiac University tirsdag viser at 75 prosent av registrerte velgere i USA ønsker at det skal føres vitner i riksrettssaken, 49 prosent av republikanerne, 95 prosent demokrater og 75 prosent uavhengige velgere. Den samme målingen viser at 53 prosent av velgerne mener president Trump lyver om sin befatning med Ukraina-skandalen.

Men velgerne er fortsatt dypt splittet om Trump bør avsettes, og riksrettssaken har ikke beveget velgerne. 47 prosent av velgerne vil ha Trump avsatt ved dom, mens 48 prosent ikke gjør det. Tallene er de samme som før riksrettssaken startet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.