– Min uttalelse om det som skjer i Sverige var en referanse til et program som ble vist på Fox News om immigranter og Sverige, skriver presidenten på sin personlige Twitter-konto.

Det var under en tale til flere tusen fremmøtte i Florida lørdag at Trump sa «bare se hva som skjedde i Sverige i går», uten å referere til noen konkret hendelse.

– Sverige. Hvem ville tro det? Sverige. De tok et stort antall inn. De har problemer, som de aldri hadde trodd var mulig, sa presidenten.

Om skjulte innvandringsproblemer

I programmet Trump snakker om, som ble sendt på tv-kanalen Fox fredag, intervjues filmskaperen Ami Horowitz om en dokumentar han har laget der han trekker frem hypotesen om at Sverige skjuler problemer som har kommet grunnet innvandring.

Det var imidlertid ikke før nesten et døgn med full forvirring i Sverige at presidenten ga svar på hva han snakket om.

Svensk sikkerhetspoliti, Säpo, måtte understreke at noen konkret hendelse ikke fant sted i Sverige fredag. Heller ikke den amerikanske ambassaden i Stockholm visste hva han snakket om ifølge Aftonbladet.

– Det finnes ingenting som har endret seg i vurderingen av trusselbildet siden fredag kveld, nei, sa Karl Melin hos Säpos pressetjeneste til avisen.

Krevde svar

I all forvirringen søndag så den svenske ambassaden i Washington seg nødt til å kreve svar fra presidenten på hva han snakket om.

– Vår ambassade i Washington har tatt kontakt med USAs utenriksdepartement for å få klarhet i dette. Vi undrer jo, sa pressekontakt Catarina Axelsson i svensk UD til nyhetsbyrået TT.

Etter Trumps Twitter-melding opplyser svensk UD at de anser henvendelsen som besvart.

Like før presidenten kom med sin oppklaring, tonet også pressetalskvinne Sarah Sanders ved Det hvite hus ned Sverige-kommentaren.

–Presidenten snakket om økende kriminalitet og hendelser i generelle ordelag og siktet ikke til noen spesifikk hendelse, sa hun til journalister.

Hva har han røykt?

Uttalelsen om Sverige og flere andre land kom under Trumps politiske folkemøte lørdag.

Sverige-bemerkningen kom samtidig som Trump nevnte en rekke europeiske byer, der personer hadde blitt drept i terrorangrep.

Saken har skapt stort engasjement på sosiale medier. Blant dem som reagerte var Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt:

– Sverige? Terrorangrep? Hva har han røykt? skrev han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eliten
En gang i året samles eliten innen finans og politikk til sentralbanksjefens tale.
03:07
Publisert: