USA-president Donald Trump er blitt kjent for sine spektakulære Twitter-meldinger, hvor han angriper mediene og andre han betrakter som fiender.

Torsdag slo Trump til igjen, denne gangen mot sine tidligere venner Joe Scarborough og Mika Brzezinski, som er verter i tv-showet «Morning Joe». Trump kalte Brzezinski for dum, gal og blødende som følge av en ansiktsløftning, mens han kalte forloveden Scarborough for «Psycho Joe».

Doktorgradsstipendiat og USA-ekspert Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania har ingen tro på at presidenten bruker Twitter som et politisk verktøy.

– Torsdag vant han egentlig en politisk seier fordi Høyesterett ga medhold i innreiseforbudet. En smart politisk strateg ville fokusert på dette, men han ødelegger for seg selv ved å trekke inn en helt meningsløs personlig feide, sier Raknes.

Dermed har republikanerne måttet gå lenger enn noen gang i fordømmelsen av en egen president, ifølge Raknes.

Joe Scarborough og Mika Brzezinski slo tilbake mot Trump etter Twitter-angrepet. 
Joe Scarborough og Mika Brzezinski slo tilbake mot Trump etter Twitter-angrepet.  (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix)

«Kan fjerne oppmerksomhet»

Den republikanske senatoren Lisa Murkowski var blant de mange politikerne som tok et oppgjør med sin egen president etter utfallet mot Brzezinski og Scarborough.

– Vil du bli husket for dine twitter-meldinger eller det du har oppnådd? spurte Murkowski Trump på Twitter.

Medieforsker og førsteamanuensis Bente Kalsnes ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), sier at Trumps meldinger kan distrahere fra politiske spørsmål. 

– Det er vanskelig å si hvor strategisk bruken av Twitter er. Men mange i USA har advart mot å la seg distrahere av Trumps meldinger, sier Kalsnes. 

– Han skriver personkarakteristikker, setter folk opp mot hverandre og kritiserer tv-programmer. Det kan fjerne oppmerksomheten fra de store og viktige sakene. Vi vet at mediene i USA internasjonalt gir veldig mye oppmerksomhet til disse meldingene, sier hun. 

Slo tilbake

Fredag slo tv-paret Brzezinski og Scarborough tilbake mot Trump med et innlegg i The Washington Post. Der skriver paret at på tross av de personlige angrepene, er de i større grad bekymret for presidentenes oppførsel generelt.

«Amerikas ledere og allierte spør seg selv nok en gang om denne mannen er egnet til å være president. Vi har våre tvil, men vi er begge sikre på at denne mannen ikke er mentalt utstyrt til å fortsette å se på programmet vårt», skriver de der.

Ketil Raknes avviser at presidenten har noen plan med Twitter-meldingene. 
Ketil Raknes avviser at presidenten har noen plan med Twitter-meldingene.  (Foto: Aleksander Nordahl)

Presidentens besettelse med showet har vært kjent lenge, ifølge paret, og de skriver at de sjelden er overrasket over slike angrep. Presidentens nærmeste rådgivere skal ha fortalt de to at han fortsatt ser på «Morning Joe», selv om han selv nekter for det. 

«Dette er uheldig. Vi tror det ville vært bedre for Amerika og resten av verden om han holdt sin sekstitommers-pluss flatskjerm-tv innstilt på «Fox & Friends». 

Etter Twitter-meldingene om programlederne av «Morning Joe», gjorde amerikanske CNN en analyse av Trumps Twitter-bruk. De kom frem til at av de 770 Twitter-meldingene han har sendt siden han ble president, har noen av kategoriene vært som følger:

  • 85 Twitter-angrep på mediene
  • 67 meldinger om jobber
  • 27 meldinger om militæret

Ekstraordinær statsleder

Både Kalsnes på HiOA og Raknes sier at det er en utfordrende balansegang for mediene å dekke Trump på Twitter, ettersom det er ekstraordinært når statslederen i verdens mektigste nasjon uttrykker seg i så sterke ordelag. 

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Bente Kalsnes, synes det er vanskelig å si om Trump bruker Twitter strategisk eller ikke. 
Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Bente Kalsnes, synes det er vanskelig å si om Trump bruker Twitter strategisk eller ikke.  (Foto: Elin Høyland)

– Trump er et spesielt problem i den forstand at han distraherer både seg selv og hele USA fra å fokusere på viktige ting. Og vanligvis ville man tillagt den amerikanske presidentens ord en stor vekt, sier Raknes. 

– Det er en fare for at det blender mediene, og vi så i valgkampen at Trump fikk stor oppmerksomhet fordi han spiller på typiske ting ved nyhetssaker som konflikt og sensasjon, sier Kalsnes. (Vilkår)

Slik reagerer finansministeren på stormen mot Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie fikk gjennomgå for sine uttalelser om formueskatt. Slik reagerer finansministeren.
01:36
Publisert: