Det er vilt kaos ved Bugis Junction. En kraftig asiat, med lett gjenkjennelige mørke briller, kortklipt i nakken og med koreansk dress, kommer vaklende inn. Ved siden av er en gjenkjennelig lubben, kortpustet, hvit, eldre mann med en ubeskrivelig frisyre og et litt for langt rødt slips.

Flere hundre mennesker jubler.

– Last ned appen, bestill, betal og still dere i kø. For 15 dollar får dere selfie og for 30 dollar sier formannen og presidenten hva dere ønsker på video. Journalister får vente, forklarer en ung kvinne.

– Det går ikke. Den virkelige Kim Jong-un lander om en halvtime, sier en japansk journalist.

Tjener på publisitet

Det er organisert kaos i Singapore før årets viktigste toppmøte finner sted mellom USAs president Donald Trump og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un tirsdag morgen. Singapore er vertskap og har sperret av deler av øyen Sentosa, hvor toppmøtet skal avholdes på tirsdag.

Beredskapen er på topp. Singapore tar store deler av regningen.

– Det vil sannsynligvis koste oss rundt 20 millioner (120 millioner kroner), men det er verdt det. Dette er ikke noe vi ba om å få holde. USA og Nord-Korea ønsket å holde møtet her. Det sier litt om hvordan verden ser på Singapore. Dette er også i vår egeninteresse. Publisitet og omtale vil være verd mye mer, sa statsminister Lee Hsien Loon søndag.

Lokale restauranter har laget egne menyer i forbindelse med toppmøtet. Ved utestedet «Le Noir» på Clarke Quay henger det amerikanske og nordkoreanske flagget side om side. Det selges «World Peace»-mynter til 6000 kroner og t-skjorter med fredssymboler og bilder av Trump og Kim.

Det selges Kim- og Trump-effekter og fotoseanser med dobbeltgjengere før toppmøtet tirsdag.
Det selges Kim- og Trump-effekter og fotoseanser med dobbeltgjengere før toppmøtet tirsdag. (Foto: Morten Iversen)

– Det er utrolig, men hvis de lykkes, kan Singapore bli synonymt med fred i Korea. Singapore var ikke selvstendig da Korea-krigen pågikk, sier Singapore-kvinnen Cheryl Goh ved handlegaten Orchard Road.

Reiser med eget toalett

Lokalt næringsliv er forberedt på forstyrrelser de neste dagene. Det er store delegasjoner fra USA og Nord-Korea på plass. Også andre land er til stede med observatører, blant annet Japan, Sør-Korea og Kina – land som ønsker en normalisering i forholdet til Nord-Korea.

Rundt 3000 journalister vil være på plass. Ved hotellene Shangri-la og St. Regis er store sikkerhetsstyrker i beredskap.

– Gå videre. Gå videre. Ingen bilder, sier en bevæpnet politimann utenfor luksushotellet St. Regis.

Ved 16-tiden på søndag var det mulig å skimte Kim Jong-un da en konvoi med 35 kjøretøy kom kjørende i høy hastighet til hotellet. Den nordkoreanske lederen var en liten tur innom før han skulle møte Singapores statsminister i hva som er hans første lengre utenlandstur siden hans far døde i 2010 og han overtok som Nord-Koreas leder.

Han har fått sendt inn egne forsyninger og stiller med spesialtrente sikkerhetsvakter. Presidentsuiten ved hotellet har gjennomgått tilpasninger.

Da Kim var i Sør-Korea i april, hadde han med eget toalett, ifølge sørkoreanske medier. Dette var for å forhindre at det kunne tas prøver av avføring og urin for å sjekke eventuell sykdom.

Lukrativt toppmøte

Det går kjapt unna ved Bugis. Mange hundre ønsker å ta selfies og videoer med dobbeltgjengerne. Kim-imitatoren, som ønsker å bli kalt Howard X, ble stoppet ved innreise til Singapore før helgen og avhørt av politiet. Han ble sluppet fri etter et par timer.

– De skjønte vel at dette ville ha skapt overskrifter som at «Kim er nektet innreise til toppmøte i Singapore», sier han.

– Dere har noen lukrative dager i Singapore?

– Ja, dette kunne vi ikke la gå fra oss. Vi kunne ha holdt på i mange timer. På lørdag var det mange hundre som ventet da vi måtte gi oss, sier Kim-dobbeltgjengeren, som ikke avviser at de kan tjene flere hundre tusen kroner under toppmøtet.

Ved siden av blir Trump-imitator Dennis Alan filmet av en amerikansk turist og demokrat. Han får «bekreftet» at russerne sto bak valgseieren i 2016 og at «Trump» har hatt et homofilt forhold til Russlands president Vladimir Putin gjennom mange år.

– Tiden er ute. Tid er penger. Neste, sier «Trump» utålmodig.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Tv til fotball VM
02:03 Min
Publisert: