Trump tok først noen steg over grenselinjen, før Kim fulgte ham tilbake til sørkoreansk side.

– Det var en stor ære å krysse den grensen, det er gjort stor fremgang, det er oppstått storartede vennskap, og dette vennskapet er i særdeleshet storartet, sa Trump.

– En stor dag for verden, mente den amerikanske presidenten.

– Et kaotisk skuespill

Trump møtte Kim første gang i Singapore i fjor, i et forsøk på å overtale den nordkoreanske lederen til å avvikle sitt atomvåpen- og rakettprogram.

I februar møttes de to igjen i Vietnam, men det møtet endte i fiasko.

Trump selv hevder at hans diplomati har resultert i «enorm fremgang», men eksperter og analytikere mener at det har vært resultatløst.

Nord-Korea har trappet opp sitt atomvåpenprogram og økt sitt atomarsenal fra anslagsvis seks stridshoder til rundt 70 siden det første møtet mellom Kim og Trump.

Zeke Miller og Jonathan Lemire som dekker Det hvite hus for nyhetsbyrået AP mener møtet var noe for historiebøkene.

– Men også et kaotisk skuespill, skriver de to.

– I ettertid er det uklart om møtet bærer mer preg av skuespill enn substans, skriver de videre og kommenterer at det eneste Trump oppnådde med møtet var å gjenåpne atomsamtalene han selv forlot da han møtte Kim i Vietnam.

Faren forsvant

Søndag fastholdt Trump at verden ble et mye tryggere sted da han overtok som president og etablerte «et utmerket forhold» til den nordkoreanske diktatoren.

– Før jeg overtok var det svært, svært ille. Det var en farlig situasjon for Sør-Korea, Nord-Korea og verden. Takket være det gode forholdet vi har utviklet, er dette ikke lenger tilfelle, sa Trump under en kort pressekonferanse med Kim i Freedom House på sørkoreansk side av grensen.

– Etter det første møtet vårt, forsvant all fare, hevdet han.

– Jeg har likt ham siden første gang vi møttes, la Trump til.

Ubehagelig fortid

– Trump og jeg har et utmerket forhold til hverandre. Om det ikke var for dette, ville dette hastige møtet ikke latt seg gjennomføre, kvitterte Kim.

– Jeg håper at dette møtet kan danne grunnlag for et bedre forhold mellom oss, sa den nordkoreanske lederen, som berømmet Trump for å ha vist stort mot med sitt korte besøk over grensa.

– Det viser at han ønsker å få en slutt på den ubehagelige fortiden og åpne opp for en ny fremtid, sa Kim.

– Jeg er overbevist om at vårt gode forhold vil gjøre oss i stand til å overkomme de barrierer som er mellom oss, la han til.

Storartet

– Jeg vil få takke deg, formann. Dere hører kraften i stemmen hans, ingen har hørt den stemmen før, sa Trump.

– Dette har vært storartet, storartet. Jeg setter stor pris på å få være sammen med deg, fortsatte han, henvendt til den nordkoreanske diktatoren.

– Jeg vil få takke formann Kim, dersom han ikke hadde dukket opp, ville pressen fått meg til å se dum ut, la Trump til og inviterte Kim til Det hvite hus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.