Kina er sterkt imot et mulig salg av videodelingsappen TikTok, og vil heller at den kinesiske eieren Bytedance legger ned den amerikanske virksomheten enn at det blir «tvangssolgt».

Det melder nyhetsbyrået Reuters fredag, med henvisning til kilder med nær kjennskap til saken.

Den kinesiske eieren Bytedance har vært i dialog for å selge den amerikanske grenen av videodelingsappen helt siden Donald Trump forrige måned truet med å forby TikTok, dersom det ikke blir solgt til et amerikansk selskap.

Microsoft har lenge vært en het kandidat til å kjøpe den amerikanske virksomheten, det samme har it-selskapet Oracle. Trump har ved flere anledninger uttalt en frist for et eventuelt salg av TikTok, som nå nærmer seg med stormskritt.

USAs president har anklaget Kina for å bruke TikTok til å spionere på amerikanske borgere. Appen har i USA, og for øvrig Norge, blitt svært populær, spesielt blant unge.

Mener Kina vil fremstå som svake

Fredag melder Reuters at kinesiske embetsmenn mener et eventuelt «tvangssalg» vil få både Bytedance og Kina til å se svake ut, dersom de gir etter for press fra Washington.

Bytedance sier for øvrig i en uttalelse til nyhetsbyrået at kinesiske myndigheter aldri har foreslått at selskapet burde legge ned TikTok i USA eller i noe som helst marked.

På en pressekonferanse fredag sa en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet at USA misbruker begrepet «nasjonal sikkerhet», og mener landet undertrykker utenlandske selskaper.

Det har blitt spekulert heftig i hvem som eventuelt vil ta over TikToks amerikanske gren. I slutten av august ble det klart at retail-giganten Walmart hadde slengt seg på Microsoft i jakten på videodelingstjenesten.

Det kom samtidig som at Kevin Mayer sa opp sin stilling som toppsjef for TikTok. Han tok over rollen i juni, etter å ha blitt hentet fra Disney, men oppga blant annet «politisk press» som en av grunnene til den brå avgangen.

Nytt reglement

Det var i august at Trump signerte to presidentordre for å få Bytedance til å selge den amerikanske virksomheten av videodelingsappen, eller risikere at appen blir forbudt i USA. Amerikanske politikere har, i likhet med Trump, kritisert appens sikkerhets- og personvernløsninger, og har antydet at brukerdata blir delt med kinesiske myndigheter.

TikTok har på sin side sagt at de aldri ville gått med på å dele brukerdata med kinesiske myndigheter.

Beijing har kritisert Trumps presidentordre sterkt. Som et motsvar gjorde kinesiske myndigheter revisjoner til en liste over teknologi som vil måtte ha godkjennelse fra myndighetene dersom det skal eksporteres. Ifølge Reuters vil TikTok-algoritmer falle inn under denne listen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.