Under valgkampen lovte president Donald Trump å signere en ordre for å nedskalere Dodd-Frank-loven om finansiell regulering. På tirsdag godkjente Kongressen nedskaleringen – med støtte fra begge partier. Det mangler ikke på advarsler om at dette kan åpne opp for en ny krise.

«Too big to fail»

Dodd-Frank-loven ble innført i 2010 som en reaksjon på finanskrisen i 2007–08. Den har gitt mer innsyn, åpenhet og reguleringer i finansbransjen. Målet var at den skulle hindre en ny situasjon der skattebetalernes penger må brukes for å redde finansinstitusjoner som er «too big to fail».

Kritikerne av loven har argumentert for at den har vært for omfattende og ikke tatt hensyn til små- og mellomstore banker og finansinstitusjoner i lokalsamfunnene.

«Dette er et skritt frem for å frigjøre økonomien for altfor mange reguleringer. Våre mindre banker er vekstmotorer. Ved å gi lån til småselskaper og tilby banktjenester til personkundemarkedet vil disse institusjonene forbli viktige for millioner av amerikanere som delta i økonomien», sier republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, i en uttalelse.

Det republikanske partiet har tradisjonelt sett vært motstandere av reguleringer, og i det republikanske partiet ses nedskaleringen av Dodd-Frank på som et lite kontroversielt forslag. Forslaget fikk også støtte fra 33 representanter fra demokratene.

Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi stemte mot nedskaleringen.

– Dette er et dårlig lovforslag under dekke av å hjelpe lokalbanker. Dette vil sende oss tilbake til perioden hvor det var ukontrollert hensynsløshet på Wall Street, noe som utløse en historisk nedsmelting av finansmarkedet, sa Pelosi under debatten.

– Flere og større avtaler

Den nye loven, som må godkjennes av Trump, endrer definisjonen på hva som er en storbank. Tidligere måtte banker og finansinstitusjoner med en forvaltningskapital på 50 milliarder dollar gjennomgå en årlig stresstest. Denne grensen er økt til 250 milliarder dollar.

Dette gjør at rundt 10 av USAs nesten 5700 banker må gjennomgå stresstesten årlig. Den amerikanske sentralbanken har fortsatt fullmakt til å kreve at mindre banker gjennomgår stresstesten. Det vil bli stilt færre krav til banker som gir under 500 boliglån i året.

– Dette er et øyeblikk det har tatt mange år å komme til. Det er et skritt i riktig retning og vil gi lokale banker og finansinstitusjoner mulighet til å gi lån, og dermed skape økonomisk vekst og arbeidsplasser, sa republikaner Mike Crapo, som leder senatets bankkomité.

Den amerikanske finanssektoren har ment at Dodd-Frank-loven har vært for streng.

– Dette gir oss mulighet til å gjøre flere og større avtaler. Det er mange muligheter og vi har ventet på det riktige tidspunktet, sier konsernsjef Joe Ficalora hos New York Community Bancorp til Wall Street Journal.(Vilkår)

Dette er den nye Norske Skog-eierens planer
Tirsdag viste Norske Skog-ledelsen den nye eieren av konsernet rundt på papirfabrikken Saugbrugs i Halden.
01:22
Publisert: