Kutt i det føderale helseprogrammet for fattige og funksjonshemmede, Medicaid, er sammen med matkuponger, studielån og føderal alderspensjon blant ordningene som rammes av Trump-administrasjonens budsjettforslag. Til sammen er budsjettet på 4.100 milliarder dollar eller rundt 34.000 milliarder kroner.

De mange politisk kontroversielle kuttene innebærer at forslag neppe kommer langt i Kongressen, til tross for at Republikanerne kontrollerer begge kamrene. 

Kuttene kommer etter at en annen økonomiplan om kutt både hjemme og i bistandsbudsjettet raskt ble avvist av den lovgivende forsamlingen.

Vil trolig bli stoppet i Senatet

– Jeg mener det er Kongressens privilegium til å ta slike avgjørelser i samråd med presidenten, sier den republikanske senatoren John Cornyn fra texas. Han spår at kuttene i Medicaid ikke overlever i Senatet.

– Men nesten alle presidenters budsjettforslag er i praksis «døde ved ankomst», så vidt jeg kjenner til.

Budsjettforslaget gjenspeiler Mick Mulvaneys tro på en minst mulig rolle for staten. Mulvaney er sjef for budsjettarbeidet i Det hvite hus og har tidligere sittet i Representantenes hus. 

President Donald Trump har så langt vist liten interesse for budsjettarbeid, og forslaget presenteres mens han er på sin første utenlandsreise.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: