President Donald Trump sa mandag et det ikke plager ham om Mueller-rapporten blir offentlig. Han sa dette dagen etter at justisminister William Barr la frem sitt sammendrag av rapporten, der han frikjenner Trump-leiren fra å konspirere med Russland og slår fast at det ikke finnes sterke nok beviser for å tiltale for å hindre rettens gang.

Det demokratiske flertallet i Representantenes hus krever at Barr offentliggjør hele rapporten innen tirsdag, inkludert alt underlagsmaterialet. Det republikanske flertallet i Senatet var raskt ute og blokkerte dette kravet, og viser blant annet til at rapporten må vaskes for opplysninger som er sensitive for nasjonale sikkerhetsinteresser.

– Tirsdag er for tidlig. Men jeg tror det vil være politisk helt umulig å ikke offentliggjøre hele rapporten, sier USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Justisdepartementet har ikke kommentert kravet fra demokratene i Kongressen, men departementet opplyser at dette vil ta «uker, ikke måneder», melder Reuters.

Ja, men egentlig ikke

Men selv om Trump, som ikke har hatt tilgang til rapporten, offentlig sier at han er for offentliggjøring, tviler demokratene på dette.

De husker godt at Trump også sa at han gjerne ville sette seg ned og la seg intervjue av Robert Mueller under etterforskningen. Hans advokater satte en effektiv stopp for dette, av frykt for at Trump ville blamere seg selv.

Muellers spørsmål til presidenten ble derfor besvart skriftlig, ført i pennen av Trumps advokater.

Jay Sekulow, som er en av de ledende advokatene i Trumps team, sier han vil kjempe mot offentliggjøring. Han forklarer at dette er et prinsipp, og at advokater skal beskytte sine klienter mot alle tenkelige og utenkelige trusler, ikke fordi Trump har noe å skjule. Han advarer også mot at dette kan skape en farlig presedens for senere presidenter.

Rent konkret sier Sekulow at han juridisk vil slåss mot at Trumps skriftlige svar til Muellers etterforskere offentliggjøres. Til CNN sier han at dette er opplysninger og svar som er «konfidensielle».

– Når det gjelder Mueller-rapporten er det to ting justisministeren må ta tak i, klassifisert informasjon og uskyldige menneskers rykte, sier Mitch McConnell, majoritetsleder for republikanerne i Senatet, til pressen fredag.

Svein Melby
Svein Melby

Barr må også vurdere nennsomt opplysninger og forklaringer i rapporten som måtte skrive seg fra de lukkede storjuryhøringene, fordi disse i utgangspunktet ifølge føderale lover ikke kan offentliggjøres. Det samme gjelder informasjon om andre pågående etterforskninger som Mueller har henvist til andre påtalemyndigheter.

Melby er kritisk til at justisminister Barr er den som helt enerådig bestemmer hva som skal offentliggjøres og når, selv om Barr sier han skal offentliggjøre alt han kan i henhold til loven.

– Det er snodig, i hvert fall all den tid Barr er politisk oppnevnt av Trump, og tidligere har sagt at han i prinsippet er imot at presidenten kan anklages for noe, sier Melby.

Må fjerne all tvil

Melby sier det er helt avgjørende at rapporten offentliggjøres i sin helhet for å fjerne all tvil om kriminelle handlinger, så langt det er mulig av nasjonale sikkerhetshensyn.

– Det gjelder selv om rapporten skulle inneholde opplysninger som er kritikkverdige, men ikke kriminelle, eller som er pinlige, sier Melby.

Han minner om at målinger viser at rundt 80 prosent av amerikanerne vil se rapporten, og at dette er et tall som er så høyt at det legges merke til av politikerne.

Melby mener Trump ikke har noe å tjene på å nå legge ut på en vendetta mot sine motstandere, slik han har signalisert med krav om granskninger av «den andre siden».

– Det vil være for dumt å henge igjen i denne saken, og Trump vil tjene på å bli ferdig med dette. Han bør konsentrere seg om saker som økonomien og lommeboken, som er klare vinnersaker i valgkampen, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.