– Det har vært mange rykter, men en fullstendig mangel på informasjon fra toppen. [ …] Ingen kan stole på hva de hører, for det som blir sagt offentlig ser ikke ut til å gi mening.

Det uttalte en anonym kilde høyt oppe i systemet i Det hvite hus til journalist Jonathan Swan, som skriver for nettstedet Axios. Ansatte har reagert på mangelfull informasjon, og fikk først høre om at presidenten var syk på Twitter – samtidig med resten av verden.

Og det er ikke bare innad det har hersket full forvirring om presidentens tilstand. Siden presidenten fikk påvist koronasmitte på fredag har informasjon om hans helsetilstand pekt i ulike retninger:

  • Lørdag ble det avholdt en pressekonferanse, der Trumps lege Sean Conely sa det gikk veldig bra med ham.
  • Senere på kvelden tvitret en journalist tilhørende Det hvite hus at kilder nær presidenten mente tilstanden var «svært bekymringsfull». Kilden viste seg å være Trumps egen stabssjef Mark Meadows.
  • Søndag bekreftet lege Conley på en pressekonferanse at presidenten har fått oksygen og dexamethasone, steroider gitt for å behandle alvorlige tilfeller av korona. Steroiden skal styrke lungefunksjonen. Det har vært to tilfeller av at presidenten har hatt lavt oksygennivå siden torsdag. Behandling med dexamethasone kan være skadelig for pasienter som ikke har alvorlige symptomer.
  • Conley opprettholdt imidlertid påstanden om at presidenten er på bedringens vei, og kanskje kan utskrives allerede mandag mot å få videre behandling i Det hvite hus.
  • Samtidig uttalte presidentens rådgiver Robert O'Brien til CBS News at han tror presidenten blir på sykehuset «en stund».
Trump i video fra sykehuset: – Vi skal slå ned dette koronaviruset, eller hva du vil kalle det
USAs president Donald Trump er innlagt på Walter Reed militærsykehus med koronasmitte.
02:25
Publisert:

Stabssjefen var kilden

Da det viste seg at det var stabssjef Mark Meadows ved Det hvite hus selv som var kilden til utspillet om Trumps helsetilstand, var forvirringen komplett.

Lørdag kveld forsøkte stabssjef Meadows å bøte på skaden, og stilte opp i nyhetsprogrammet «Justice with Judge Jeanine» på Fox News. Der uttalte han at Trumps helsetilstand hadde forverret seg fredag, før presidenten ble sendt til sykehus.

Meadows bedyret imidlertid at Trump hadde vist tegn til bedring, og at han var optimistisk på vegne av presidenten.

– Jeg bruker maske når jeg trenger det
Det sa Trump under presidentdebatten. Nå er han smittet av korona.
00:24
Publisert:

I ettertid la Trump ut en video på Twitter, der han takket legene og sykepleierne som har tatt vare på ham siden han ble innlagt.

– Jeg kom hit og følte meg ikke så bra. Jeg føler meg mye bedre nå, og vi jobber hardt for å få meg helt tilbake, sier Trump i videoen.

Samme kveld sendte Det hvite hus ut bilder til pressen av Trump som jobbet fra sykehuset.

Tradisjon for hemmelighold

Presidentens helse har i lang tid vært et omstridt tema i USA, også før Donald Trump ble innsatt. Historiker Hans Olav Lahlum trekker frem en rekke eksempler på at sittende presidenters helsetilstand er holdt skjult for offentligheten.

– Som vanlig i en sånn sammenheng, så har man på sett og vis hatt hele skalaen. Man har hatt helt uberettigede rykter om helsen til presidenten, og man har sett alvorlige helseproblemer som først ble gjort kjent i ettertid, sier han til DN.

Han trekker frem Franklin D. Roosevelt, som var president fra 1933 til han døde i 1945, som det fremste eksempelet på det sistnevnte.

– Han hadde ganske dårlig helse hele tiden, og det ble knapt nevnt at han satt i rullestol. Han stilte med en frisk helseattest i 1944, noe som må sies å ha vært tvilsomt. Det sies at det i interne kretser var mange som regnet med at det ikke ville ta lang tid før visepresidenten måtte ta over.

Historiker Hans Olav Lahlum forteller at det slettes ikke er sjelden at informasjon om presidentens helse blir holdt skjult.
Historiker Hans Olav Lahlum forteller at det slettes ikke er sjelden at informasjon om presidentens helse blir holdt skjult. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Etter at Roosevelt døde, ble det klart at helsetilstanden hans hadde vært langt verre enn hva offentligheten fikk vite.

Et annet eksempel er president Grover Cleveland, som var president i to perioder på slutten av 1800-tallet, forteller Lahlum.

– Han hadde en kreftoperasjon mens han var president. Den behandlingen ble foretatt i all hemmelighet og til havs, fordi man fryktet at det ville påvirke børsene.

Operasjonen fant sted på en yacht i 1893. Journalist Matthew Alego beskrev hendelsen i boken «The president is a Sick Man» fra 2011. I boken skriver Alego at operasjonen ble kjent etter at journalisten E.J. Edwards fikk historien bekreftet av en av Clevelands leger.

Cleveland selv nektet imidlertid blankt for at det hadde skjedd, og Edwards ble diskreditert som journalist. 24 år etter operasjonen ble historien imidlertid bekreftet.

Joe Biden om bruk av munnbind: – Dette handler ikke om frihet!
Men Joe Biden nekter å gå til angrep på koronasyke Trump.
01:25
Publisert:

Lahlum mener det er vanskelig å konkludere med hvor åpen Trump har vært om egen smitte, ettersom man foreløpig ikke har alle fakta på bordet. Han trekker imidlertid en sammenligning til da Storbritannias statsminister Boris Johnson fikk påvist smitte i mars i år.

– Jeg har oppfattet det slik at man i Boris Johnson-situasjonen har vært mer åpen. Det man får nå, er litt spredte glimt, og det har kommet frem litt motstridende informasjon. Det har ikke vært helt klart hvem som skal uttale seg, og det som blir sagt er sprikende, sier Lahlum.

– I situasjonen med Boris Johnson var de ganske åpne om at det på et tidspunkt sto dårlig til, og det var i liten grad motstridende informasjon som kom ut.

– Uprofesjonelt

Statsviter og professor Janne Haaland Matlary tror Trumps koronasmitte kan få konsekvenser for valgkampen.
Statsviter og professor Janne Haaland Matlary tror Trumps koronasmitte kan få konsekvenser for valgkampen. (Foto: Luca Kleve-Ruud)

Professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary mener at kommunikasjonen rundt Trumps helsetilstand fremstår uprofesjonell, men tror ikke det skyldes et politisk spill.

– Jeg tror ikke det er et forsøk på å skjønnmale noe, men det er overraskende og uprofesjonelt håndtert, slår hun fast.

– Tror du helsesituasjonen til Trump vil utgjøre en sikkerhetsrisiko for USA?

– Sikkerhetsmessig har det nok ikke veldig stor betydning. Er det Pence som trer inn en stund, så ser jeg ikke at det har noen voldsom betydning for sikkerheten. Det vil jo være mye roligere farvann, sier Matlary.

Hun tror heller det er valgkampen som eventuelt vil ta skade av at Trump er syk.

– Det avhenger helt av at han klarer seg bra. Om han blir frisk, har han på en måte vunnet kampen mot korona. Om han blir sykere, så vil det jo gå ut over valgkampen, og han kommer nok til å ligge dårlig an.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.