Helomvendingen tyder på at Trump forsøker å distansere seg fra mannen han har utnevnt til fungerende justisminister, skriver nyhetsbyrået AP.

Dagen etter det amerikanske mellomvalget kom nyheten om at presidenten hadde bedt justisminister Jeff Sessions om å slutte. Matthew Whitaker fikk ansvaret for å lede justisdepartementet inntil videre.

Matthew Whitaker er USAs nye justisminister.
Matthew Whitaker er USAs nye justisminister. (Foto: Handout/NTB Scanpix)

Utnevnelsen utløste bekymring for Russland-granskningen til spesialetterforsker Robert Mueller. Justisministeren har i utgangspunktet overoppsyn med granskningen, og Whitaker har tidligere uttalt seg svært kritisk om Muellers arbeid. Han har også spekulert offentlig på hvordan etterforskningen kan treneres.

En rekke amerikanske politikere krevde at granskningen må fortsette, og Trump-regjeringen sa seg forholdsvis raskt enig i dette.

I møte med pressefolk to dager etter utnevnelsen av Whitaker erklærte Trump: «Jeg kjenner ikke Matt Whitaker».

Uttalelsen sto i skarp kontrast til et intervju Trump gjorde med Fox News i forrige måned. Presidenten sa da at han kjente Whitaker og at han var en «flott fyr».

Blomqvist-sjefen om nye Pushwagner-trykk: – Vi er imponert over at prisene holder
Ikke i tvil om hva han heller ville brukt 50.000 kroner på.
02:18
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.