Natt til tirsdag ble det kjent at Mazars tar avstand fra alle regnskapene til Trump Organization de siste ti årene, fra 2011 til 2020. Trump Organization eies privat av Donald Trump og hans barn og fungerer som holdingselskap for de fleste av Donald Trumps selskaper og forretningsvirksomhet.

Mazars er et stort internasjonalt revisjons- og rådgivningsfirma som også spesialiserer seg på skatterådgivning. Mazars har revidert Trumps regnskaper i en årrekke, men nå tar firmaet avstand fra regnskaper det tidligere har godkjent.

Trump selv har i en årrekke nektet å legge frem ligningsattester med henvisning til at regnskapene er under revisjon, nettopp fra Mazars. Men lekkasjer har dokumentert at den tidligere presidenten knapt har betalt skatt det siste tiåret.

Mazars er et stort internasjonalt revisjons- og rådgivningsfirma.
Mazars er et stort internasjonalt revisjons- og rådgivningsfirma. (Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB)

Mazars skriver i et brev til Trump Organization som nå er kjent i internasjonale medier at firmaet trekker tilbake godkjennelsen av regnskapene fra 2011. Dette som et direkte resultat av opplysninger som har kommet frem under statsadvokaten i New Yorks etterforskning av Trump Organization, og Mazars egen etterforskning. Trumps selskap etterforskes blant annet for skatteunndragelser, ulovlig valgkampfinansiering, dokumentfalsk og flere andre mulige lovbrudd.

Mazars skriver rett ut ingen kan stole på regnskapene, og at Trump Organization må informere om dette til sine forsikringsselskaper og kreditorer, altså bankene som har lånt selskapet milliarder mot sikkerhet som muligens ikke finnes.

Mazars kan nå selv være i juridisk trøbbel for mulig medvirkning til kriminalitet. Firmaet trekker seg nå fra alle forbindelser med Trump for å beskytte seg selv, og viser til mulige interessekonflikter.

Mazars opplyser at firmaets egen gjennomgåelse og etterforskning av saken ennå ikke er ferdig, og viser blant annet til Donald og Melania Trumps ligninger. Revisjonsfirmaet etterlyser også flere dokumenter fra Trump Organization. Statsadvokaten i New York etterlyser også flere dokumenter, og krever Trumps barn Don Jr. og Ivanka inn til avhør. En rettslig høring om dette finner sted i New York på torsdag.

Men selv om Mazars ennå ikke er helt ferdig, er ordlyden i brevet til Trump Organization klar:

«Selv om vi ikke har konkludert på alle punkter, inneholder regnskapene sett under ett store avvik. Vårt råd til dere er å ikke lenger stole på disse regnskapene som korrekte».

Trump Organization opplyser i en kunngjøring gjengitt av CNN at selskapet er skuffet over at Mazars nå trekker seg, men understreker at alle regnskaper er levert i henhold til loven og god regnskapsskikk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.