Mer enn 190 folkevalgte demokrater saksøker president Donald Trump for en føderal domstol, skriver Reuters.
Demokratene sier Trump gjennom sin forretningsvirksomhet har tatt imot betalinger fra utenlandske myndigheter uten Kongressens godkjennelse, noen som er i strid med USAs grunnlov.
De folkevalgte som har tatt ut søksmålet hevder det er den største stevningen i historien mot en president.
Representanten John Conyers, som er en av initiativtagerne til søksmålet, sier til Reuters at presidenten har interessekonflikter i minst 25 land.
– Det ser ut som han bruker sitt presidentskap for å maksimere sin fortjeneste, sier Conyers til nyhetsbyrået.
Vanskelig å stille for retten
Den ytterste konsekvensen av et slikt søksmål, der Trump anklages for å ha brutt den såkalte «foreign emoluments»-loven i den amerikanske grunnlover, er at presidenten kan stilles for riksrett og kastes. Denne loven handler om mottagelse av økonomiske godtgjørelser fra utenlandske aktører eller andre lands representanter. Det er imidlertid regnet som svært liten sannsynlighet for at dette skal skje per i dag, og eksperter på grunnlovsrett i USA strides om presidenten kan stilles for riksrett på grunn av slike interessekonflikter.
Blant annet Harvard-professoren Laurence Tribe, som har vært svært kritisk til Donald Trump, sår tvil om at Trump vil kunne stilles for riksrett for et eventuelt brudd på denne loven - selv om han mener muligheten er der. Grunnen til det er at den amerikanske kongressen, som konrolleres av republikanerne, må avgjøre at eventuelle betalinger til Trump-tilknyttede hoteller og forretninger bryter denne loven. Presidenter i USA er tradisjonelt sterkt beskyttet fra lovbrudd knyttet til interessekonflikter.
Flere søksmål
Justisdepartementet i USA har avslått å kommentere søksmålet.
Anklagene dreier seg blant annet om at myndighetene i andre land i praksis har gitt Trump penger eller andre fordeler. Bakgrunnen er at Trump har beholdt kontrollen over forretningsimperiet sitt etter at han ble president.
Et lignende søksmål ble allerede i januar fremmet av organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Irriterte demokrater etter Sessions-utspørring
- Kongress-kilder: Trump kritiserer Senatets utkast til helsereform
- Det hvite hus: Trump har ikke tenkt å sparke Mueller
-
Nato-allierte har bare fått forsmak på konfliktene med Donald Trump
- Tror Trump sitter trygt, trass rekordlav oppslutning
-
Trump vil øke Nato-landenes forsvarsutgifter dramatisk