Da Donald Trump tok Miss Universe-sirkuset til Moskva høsten 2013 var det ingenting som antydet noe om storpolitikk mellom badedraktene og ballkjolene.

Men de siste dagenes skandale består av omtrent det samme persongalleriet mektige menn som styrte skjønnhetene i Krokus City Hall nordvest i den russiske hovedstaden 9. november.

Æresutnevnelse fra Putin

Aras Agalarov (61) er en russisk-aserbajdsjansk forretningsmann, eiendomsutvikler og kjendis i Russland. Gjennom sine forretninger ble han kjent med Donald Trump, og de to hadde lenge vidløftige planer om å sammen bygge et Trump Tower i Moskva.

Det ble aldri noe av byggeplanene i Moskvas volatile eiendomsmarked. Men Trump og Agalarov fant tonen, og Agalarov kjøpte rettighetene til Miss Universe i Russland. Han var derfor vert da Trump og hans entourage inntok byen til den internasjonale finalen i konferansesenteret Agalarov eier i Moskva.

November 2013 var ellers en begivenhetsrik måned for Agalarov, siden han da ble tildelt Russlands æresorden av president Vladimir Putin personlig.

Til stede under Miss Universe var selvsagt også Agalarovs sønn Emin, som er en kjent sanger i Russland, med store ambisjoner om å slå gjennom internasjonalt. Noe Trump har forsøkt å bidra med, da både dagens president og Miss Universe 2013 deltok i musikkvideoen til kraftballaden «In Another Life». Emin var tidligere gift med Lejla Alijeva, datteren til Aserbajdsjans enerådige president Ilham Alijev.

Rob Goldstone, en britisk pr-mann og tidligere tabloidjournalist, var også involvert i skjønnhetskonkurransen. Han har i mange år jobbet tett med Agalarov-familien.

Trump- og Agalarov-familien har siden holdt kontakt, og familiefedrene har blant annet dyrket den felles interessen for golf sammen ved anledning.

Trekløver til besvær

Det var Goldstone som tok kontakt med Trump jr. og lovet ham en drittpakke på Hillary Clinton og Det demokratiske partiet. Han ba Trump jr. møte det han beskrev som en russisk statsadvokat som satt med kompromitterende opplysninger som stammet fra høyt hold i Kreml.

Trump junior, som på dette tidspunkt jobbet for farens valgkamporganisasjon, aksepterte møtet med et jublende «I love it».

Goldstone understreket i en epost til Trump jr. at det bare var å ta kontakt med Emin hvis han ville ha mer informasjon.

Samarbeidet mellom Miss Universe-vennene Trump og Agalarov har nå potensielt politisk sprengstoff som kan sette Watergate-skandalen i skyggen.

– Dette kan være mye mer alvorlig enn Watergate fordi det involverer en fremmed fiendtlig stat, sier USA-ekspert Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

Demokratene i Washington får stadig mer blod på tann, og ropene om mened og riksrett sitter løsere enn noensinne. Foreløpig holder Republikanerne rekkene nokså samlet, selv om amerikanske medier melder om stadig mer murring på kammerset.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: