Trumps seneste beslutning provoserer både politikere, legeforeninger, menneskerettighetsorganisasjoner og LHBTI-grupper.

Presidenten hevder på Twitter å ha rådført seg med generaler og militære eksperter i saken, men USAs tidligere visepresident Al Gore sier han ikke tror dette er tilfellet. Han mener Trumps avgjørelse er feil, og at det er en distraksjon fra viktigere saker.

Demokratenes leder i Representantens hus, Nancy Pelosi, kaller beslutningen «ondskapsfull og hatefull».

Kritikk fra egne rekker

Flere republikanere reagerer også kraftig på presidentens siste beslutning, blant dem senator John McCain.

– En hver amerikaner som oppfyller opptakskravene, bør få lov til å tjenestegjøre. Det finnes ingen grunn til å tvinge tjenestemenn som er kvalifiserte til å trene og kjempe til å forlate militæret – uavhengig av kjønn, sier McCain.

Han er selv utdannet offiser og var jagerpilot under Vietnamkrigen. Han understreker nok en gang at politiske kunngjøringer ikke bør gjøres på Twitter fordi man ikke får nok informasjon om saken.

En annen veteran som reagerer er demokratenes Tammy Duckworth. Hun tjenestegjorde i Irak og mistet begge beina da Black Hawk-helikopteret hun satt i ble skutt ned.

– Om de amerikanske tjenestemennene som risikerte livet sitt for å redde meg var homofile, heterofile, trans eller noe annet spilte ingen rolle, sier Duckworth.

Legeforening tilbakeviser utsagn

Trump hevder transpersoners nærvær i militæret «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser».

Foreningen American Medical Association sier det ikke finnes noen medisinsk grunn til å ikke la transpersoner tjenestegjøre.

Transpersoner har siden i fjor kunnet tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret etter at tidligere forsvarsminister Ash Carter avskaffet forbudet.

– Bekymringsfullt

Stephen Peters, en talsperson for organisasjonen Human Rights Campaign, sier Trumps avgjørelse er bekymringsfull ettersom man i mange år har jobbet for mer åpenhet og inkludering i militæret.

Han omtaler saken som upatriotisk og farlig, ettersom presidenten gjør tusenvis av tjenestemenn til skyteskiver.

Forsvarsdepartementet vil ikke gå ut med noen oversikt over hvor mange transpersoner forbudet rammer. Men en undersøkelser fra RAND viser at det er mellom 2.500 og 7.000 transpersoner i aktiv tjeneste. Det er ytterligere 1.500 til 4.000 i reservestyrkene.(Vilkår)