Den 24. september erklærte speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus at hun ville innlede en prosess for å føre riksrettssak mot president Donald Trump.

Veien til riksrettssak skjer i to runder. I dag fikk man flertall i første runde, men så skal senatorene stemme over saken.

Dagens flertall kom neppe som en overraskelse da Demokratene har flertall i Representantenes hus. Allerede samme dag som Pelosi erklærte at hun ville iverksette prosessen, erklærte 160 demokrater at de ville støtte forslaget.

Langt større usikkerhet er det derimot for om forslaget vil gå igjennom i senatet, hvor Republikanerne har flertall.

Det har aldri skjedd at en amerikansk president har gått av som følge av en riksrettssak. Richard Nixon gikk av før han kunne bli avsatt, og hverken Andrew Johnson eller Bill Clinton ble felt av senatet.

Presidenten reagerer

Bakgrunnen for saken skyldes en mye omtalt telefonsamtale som presidenten tok til sin kollega i Ukraina nå i sommer. I samtalen, som senere er blitt publisert, diskuterte de to tidligere visepresident og nå presidentkandidat Joe Biden.

Dette fordi Trump ønsket å få undersøkt mulighetene for å etterforske sønnen til Biden på mistanke om korrupsjon.

Joe Bidens sønn, Hunter Biden, har vært ansatt og styremedlem i et ukrainsk oljeselskap som blant annet har hatt interesser på Krimhalvøya.

Tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter Biden var duoen som utløste riksrettssaken mot Trump.
Tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter Biden var duoen som utløste riksrettssaken mot Trump. (Foto: Carlos Barria / Ntb Scnapix)

Pelosi har flere ganger tatt til motmæle mot å stille presidenten for riksrett – men denne saken fikk altså begeret til å renne over for henne.

Selv har Trump vist stor misnøye med riksrettsprosessen så langt. Kort tid etter at avgjørelsen ble kjent 16.30 norsk tid, tok han til Twitter for å kalle det «den største heksejakten i amerikansk historie».

Både i førhandelen og etter at avgjørelsen ble kjent, har pilene på Wall Street pekt kraftig ned.


Slik kan Trump bli stilt for riksrett
Bloomberg forklarer prosessen frem til riksrett
01:05
Publisert:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.