Etter å ha sittet i møter i flere dager ble demokratene enige om å starte etterforskning mot Donald Trump. Dette kan føre til at han stilles for riksrett – noe som kun har skjedd to ganger i amerikansk historie.

– Bruk hvilken metafor du ønsker: krysse Rubicon, en ny dag gryr eller upløyd mark, sa Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, tirsdag kveld.

Rubicon var en grunn elv i Nord-Italia. Ifølge romersk lovgivning var det forbudt å krysse den med militærstyrker. Dette var for å hindre interne militære trusler mot det romerske senatet, og ville bli ansett som et opprør.

– Ingen er over loven

Pelosi bekreftet at det igangsettes en formell granskning av Donald Trump. Hun har tidligere avvist kravet fra flere partifeller, som lenge har forlangt en formell etterforskning.

– Presidenten må holdes ansvarlig. Ingen er over loven, sa Pelosi, som representerer California.

Bakgrunnen for at hun, og ledende demokrater, har endret oppfatning er en telefonsamtale Trump hadde med Ukrainas president i juli.

Ifølge New York Times og Washington Post skal Trump ha spurt Volodymyr Zelensky om det kunne igangsettes etterforskning av Joe Bidens sønn, Hunter.

Den tidligere visepresidenten Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene og har ledet de fleste meningsmålingene. Hunter Biden satt i nesten fem år i styret i Ukrainas største privateide gasselskap. Den største aksjonæren av Burisma har vært under etterforskning.

Før telefonsamtalen skal Trump ha bedt sin egen stabssjef om å holde tilbake 390 millioner dollar i militærstøtte til Ukraina.

Innholdet i samtalen har vært holdt hemmelig, men en person i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm i august.

– Fortsettelse av heksejakten

Trump avviste først at han hadde diskutert Biden med den ukrainske presidenten. På mandag innrømte han at dette kom opp. Han har fastholdt at han ikke forsøkte å legge press på Ukraina ved å holde tilbake militærstøtte, men ønsket at europeiske land skulle øke sin støtte.

Trump gjorde det klart han ser frem til en fight – og er forberedt, etter et møte med Iraks president tirsdag kveld.

– Jeg hørt nettopp at hun ønsker en rettssak. Dette er en fortsettelse av heksejakten. Hvis hun gjør dette sier alle at det vil være positivt for meg i valget. Det er dårlig for landet, sa Trump.

Trump lover en utskrift av telefonsamtalen skal frigis i løpet av onsdag.

«De har ikke engang sett utskrift av samtalen. En ren heksejakt», skrev Trump på Twitter – etterfulgt av en ny melding med store bokstaver:

«PRESIDENTTRAKASSERING».

– En x-faktor i 2020-valget

Demokratene ønsker også innsyn i den offisielle rapporten som etterretningskilden oversendte til generalinspektør for amerikansk etterretning, Michael Atkinson.

– Vi har blitt ledet hit ubønnhørlig. Presidenten har brukt mer og mer makt – langt utenfor hva som er vanlig. Han har lenge gått for langt. Selv for ham er denne oppførselen langt utenfor hva de fleste forskere trodde det var mulig for en president å foreta seg, sier professor Michael J. Gerhardt ved University of North Carolina, som er spesialist på rettsvitenskap og den amerikanske grunnloven, til New York Times.

Demokratene har flertall for å starte en granskning og stille Trump for riksrett. For å dømme ham kreves det to tredjedels flertall i Senatet. Der har republikanerne kontroll og 28 senatorer må støtte Demokratene hvis Trump skal bli felt.

– Jeg kan ikke si hva utfallet fra dette vil bli. Det tror jeg ingen kan. Det kommer helt sikkert til å bli en x-faktor idet vi går inn i 2020-valget, sier Dan Sana, som ledet demokratenes valgkampanje under kongressvalget i 2018 til Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.