Skattepolitikken president Donald Trump har foreslått vil spare presidentens familie for mer enn 1,1 milliarder dollar totalt. I tillegg vil presidenten selv betale flere titall millioner mindre i året. Den amerikanske avisen New York Times har regnet seg frem til tallene basert på Trumps skatteoppgjør fra 2005, som er det nyeste som er offentlig tilgjengelig, i tillegg til Bloombergs anslag av presidentens nettoverdi.

Detaljene i planen er ikke blitt offentliggjort ennå, men presidenten har allerede fått hard kritikk. Torsdag kritiserte en rekke økonomer planen i DN.

Trump mener skattekuttene på 5800 milliarder dollar i den kommende tiårsperioden vil dekkes inn av økt økonomisk aktivitet som vil gi høyere økonomisk vekst og dermed sikre at skatteinngangen blir på dagens nivå.

– Dette er voodoo-økonomi. Det finnes ingen empiri for at skattekutt alene fører til økonomisk vekst. Det er rett og slett ikke riktig, sa Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Sa det ikke gagner ham

Onsdag sa Trump gjentatte ganger at han ikke drar nytte av skattereformen.

– Jeg tror det er veldig liten fordel for folk med rikdom, sa han ifølge New York Times.

Men ifølge ekspertene New York Times har snakket med, er ikke det tilfellet.

Trump vil ikke spare noe på kutt i inntektsskatt, men derimot på eiendomsskatt, skriver avisen. Med dagens regler måtte Trump betalt rundt 40 prosent skatt når hans eiendommer blir overført til familien etter hans død. Ved å fjerne den føderale eiendomsskatten vil familien spare rundt 1,1 milliarder dollar, skriver avisen. Presidenten eier en rekke verdier, inkludert golfbaner og hoteller.

Trump vil også fjerne den såkalte minimumsskatten, som skal hindre at de rikeste i landet betaler lite eller ingen føderal inntektsskatt. I 2015 var denne minimumsskatten 80 prosent av skatten Trump betalte. Ved å fjerne den kan han spare 31,3 millioner dollar årlig, ifølge New York Times. Avisen skriver også at en lavere skatt for forretningsinntekter kan spare Trump form16 millioner dollar årlig.

Ved å fjerne en rekke fradrag vil Trump få mellom tre til fem millioner dollar mer i skatt per år, ifølge avisens beregninger.

Møter motstand

Helt siden Trump tiltrådte som president i januar, har han hatt planer om å endre skattesystemet. Både republikanere og demokrater er enige om at det trenger modernisering, men reformforslaget har så langt fått hard kritikk.

Demokratene har sagt at de ikke vil støtte en plan som gagner de rikeste i landet, mens noen konservative republikanere er bekymret for budsjettbalansen og kostnadene.

Republikanernes forsøk på å fjerne Obamacare og endre helsesystemet er gang på gang blitt stoppet, og det er blitt rapportert at presidenten planla å endelig få en stor politisk seier gjennom skattereformen. (Vilkår)

Fikk kansellert flyet fem ganger
William Turner skulle fly til London for å se fotballkamp, men Ryanair kansellerte fem av hans flyavganger.
00:46
Publisert: