Domstoler i New York har i lengre tid jobbet for å få innsyn i Donald Trumps økonomi og regnskaper, inkludert hans ligningsattester. Trump selv nekter blankt, selv om han før valget i 2016 lovet å gjøre som andre presidenter å legge frem ligningsattestene.

En føderal dommer på Manhattan i New York, Victor Marrero, beordrer nå Trump til å legge frem ligningene for åtte år, melder The New York Times. I første omgang skal regnskapene og ligningene overleveres statsadvokaten i New York, som skal vurdere om det er grunn til videre etterforskning eller tiltale. Dokumentene skal ikke offentliggjøres før statsadvokaten eventuelt finner noe å gå videre med rettslig.

Dommeren avviser med dette Trumps påstand om at han som president har juridisk immunitet mot kriminaletterforskning.

«Denne domstolen kan ikke støtte en slik kategorisk og ubegrenset antagelse om immunitet for presidenten», skriver dommeren i sin kjennelse, ifølge Bloomberg.

De aktuelle ligningene og regnskapene skal være fra årene før Trump ble president i 2016.

Trumps advokater anket umiddelbart kjennelsen med en såkalt «nødanke» (emergency appeal), og overbeviste ankedomstolen om en midlertidig utsettelse av fristen for å legge frem ligningsattestene, ifølge Bloomberg. Det betyr at Trump kan holde ligningsattestene tilbake mens ankedomstolen forbereder ankesaken.

«Individual 1»

President Trump skylder på at han ikke kan offentliggjøre ligningene fordi regnskapene er under revisjon, og at de uansett er så kompliserte at folk ikke vil skjønne noe av dem.

Den gjeldende etterforskningen skal blant annet gå på skatt og valgkampfinansiering.

Det er tidligere kjent at statsadvokaten for New Yorks sørlige distrikt lenge har etterforsket Donald Trump, Trumps selskaper, Trumps veldedighet og Trumps barn. Det dreier seg blant annet om skatt, valgkampfinansiering, vitnepåvirkning og mulig korrupsjon.

Statsadvokat Cyrus Vance jr. på Manhattan ble for alvor kjent da han i rettsdokumenter fra i fjor omtalte presidenten som «Individual 1» i forbindelse med etterforskningen av Michael Cohens betaling av «hysjpenger» til en tidligere nakenmodell, Karen McDougal, og en pornostjerne, Stormy Daniels. Cohen, som var Trumps personlige advokat og fikser, sitter nå fengslet, blant annet for ulovlig valgkampfinansiering og skattesvindel. Men retten fant det ikke bevist at Trump personlig beordret eller kjente til ulovligheten, tross Cohens vitnemål.

Kamp på mange fronter

Trump kjemper samtidig med nebb og klør mot budsjettkomiteen i Representantenes hus i Kongressen, som krever innsyn i Trumps ligninger fra seks år.

Trump har også her gått til et separat søksmål i Washington for å hindre at Skatteetaten (IRS) utleverer ligningene til Kongressen. Trump har også gått til sak mot stevninger fra to andre komiteer i Representantenes hus som krever innsyn i Trump regnskaper fra revisjonsfirmaet Mazars og Trumps bankforbindelser i Deutsche Bank og Capital One Financial Corp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.