Donald J. Trump er offisielt innsatt som USAs 45. president etter fredagens innvielsesseremoni. 

Under Trumps innvielsestale – som på forhånd var ventet å kunne gi et glimt av hvordan Trump vil opptre – sa han at makten nå er tilbake his det amerikanske folk.

– Dagens seremoni har en spesiell mening. I dag overfører vi ikke bare makt fra en administrasjon til en annen, eller et parti til et annet, men vi overfører makt fra Washington, D.C og gir det tilbake til dere – folket, sa han.

Ropte ut slagord

En av de politiske løftene Trump har gjentatt en rekke ganger er infrastrukturforbedringer i USA – et løfte han nok en gang gjentok i talen. 

– USA vil begynne å vinne igjen, vinne som aldri før. Vi vil ta tilbake våre jobber, våre grenser, vår velstand og våre drømmer. Vi skal bygge nye veier, motorveier, flyplasser, tunneler i hele vårt land. Vi vil få folk vekk fra støtteordninger og tilbake i arbeid, sa han. 

Han gjentok også sitt proteksjonistiske mantra, som har gått igjen i hele hans valgkamp: å bringe amerikanske jobber tilbake fra utlandet. 

– Vi vil følge to regler: «Buy American and hire American»

Trump hamret også løs på de siste tiårs pengebruk både av politikerne og militæret.

– Vi har gjort andre land rike, mens velstanden i vårt eget land har forsvunnet, sa han.

Trump avsluttet med å rope ut sitt slagord til forsamlingen på omtrent en million mennesker: «We will make America great again!»

Fulgte opp med grandiose forslag

– Det høres helt voldsomt ut, men det er i tråd med forventningene, sier sjefstrateg i Nordea Wealth Management Leif-Rune Rein til DN på telefon utenfor Trump Tower i New York.

Det hvite hus fulgte opp talen med en rekke meldinger om hva Trump ønsker å få til som president, blant annet å skape 25 millioner jobber i løpet av en tiårsperiode og sørge for at USA går gjennom en periode med over ti prosents årlig økonomisk vekst. 

– Skal de få til det må det skje noe stort. Jeg kan ikke forstå hvordan det skal gå og hvor du skal du få de menneskene fra, sier han, og viser til at arbeidsledigheten i USA er på 4,7 prosent. 

– Det blir spennende å se hva som bare er ord og hva han faktisk får gjennomført, venter Rein. 

Etter andre verdenskrig har man kun vært i nærheten av Trumps mål da Bill Clinton var president under de økonomiske oppgangstidene på 1990-tallet.

Hver søyle viser veksten i jobber det siste tiåret, målt hvert eneste år.  
Hver søyle viser veksten i jobber det siste tiåret, målt hvert eneste år.  

 I tillegg vil Trump ha økonomien tilbake til en årlig vekst på fire prosent.

Videre skriver Trump-teamet at planen starter med skattereform som vil være positiv for vekst, «for å hjelpe amerikanske arbeidere og selskaper med å beholde pengene de har jobbet hardt for å tjene».

Presidentens plan vil senke skattesatsen for amerikanere i alle skatteklasser, forenkle skattelovgivningen og redusere selskapsskatten, mener Trump-teamet.

Den blå streken markerer vekst på fire prosent årlig, mens den røde kurvene viser hvordan den reelle veksten har vært.  
Den blå streken markerer vekst på fire prosent årlig, mens den røde kurvene viser hvordan den reelle veksten har vært.  

Amerikanere positive

I forkant av Trumps innsettelse og frem til i dag har den amerikanske Dow Jones-indeksen, som regnes som en god indikator på hvordan det går i amerikansk økonomi, opp over ti prosent. 

Rein forteller at de fleste finansfolk han omgås med til daglig i New York er positive til Trumps påvirkning på aksjemarkedet. 

– De fleste er positive til økonomisk vekst, selskapers inntjening og tror på sterkere dollar, sier han. 

Ikke beroliget

Økonomene i Danske Bank er derimot skeptiske. Helt siden Trump ble valgt har de ventet at aksjerallyet etter Trump-seieren skal ende med et børsfall. Trumps tale gjør ikke at bankens sjefstrateg Christian Lie går tilbake på de dystre spådommene. 

– Vi mener at forventningene til Trump gir større rom for skuffelser enn positive overraskelser fremover, sier han.

Talen til Trump gjorde ikke noe godt inntrykk på Lie: 

– Mitt inntrykk er at jeg ikke blir ikke spesielt beroliget. Det var en av de mest nasjonalistiske talene av en nyinnsatt amerikansk president på mange tiår, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank. 

Han er også skeptisk til Trumps mange planer om økt offentlig pengebruk, som hans planlagte infrastrukturinvesteringer. 

– Det er bra for de fleste, men kan også føre til økt inflasjon som tvinger sentralbanken til å sette opp renten fortere enn de ellers ville ønsket. Det utgjør en risiko for økonomien, sier han. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.