Allerede da Donald Trump kastet seg inn i nominasjonskampen i Det republikanske partiet i 2015, reagerte mange av beboerne i bygninger som bærer Trumps navn.

Like etter at Trump ble valgt til president høsten 2016, gikk flere beboere til sak for å få fjernet Trump-navnet fra boligbyggene sine. De har nå fått medhold i retten i New York at Trump-skiltene kan skrus ned fra fasadene.

Penger og prestisje

Beboerne i de seks leilighetsbygningene i New York som bærer Trumps navn – «Trump Place» – er i likhet med presidenten opptatt av både penger og prestisje.

Mange av beboerne i presitisjebygningen Trump Place på 200 Riverside Boulevard på Manhattan i New York argumenterer med at Trump-navnet senker verdien på leilighetene.
Mange av beboerne i presitisjebygningen Trump Place på 200 Riverside Boulevard på Manhattan i New York argumenterer med at Trump-navnet senker verdien på leilighetene. (Foto: Seth Wenig/AP/NTB Scanpix)

Mange av beboerne klager over at det er pinlig og flaut å bo i en bygning med Trump i store bokstaver på fasaden, og de argumenterer med at navnet senker verdien på leilighetene.

Leilighetsbygningene ligger på noen av Manhattans dyreste adresser, og bare små svingninger i prosent kan bety store penger.

Hoteller i New York, Panama og Toronto har allerede fjernet Trump-navnet, blant annet av omdømmehensyn.

Arven etter Trump

Dette er bygninger som presidentens familieselskap Trump Organization har utviklet og bygget. Leilighetene er solgt som selveiere.

Presidentens sønn Eric Trump, som fronter saken for Trump Organization, kjemper for at familienavnet skal pryde så mange bygninger som mulig. Eric Trump argumenterer med at skiltene skal henge som del av en lisensavtale som henger ved bygningen til evig tid, og at navnet er viktig for å bevare farens etterdømme.

Tre av seks «Trump Place» på Manhattan har alt fjernet navnet. Denne uken var saken oppe til doms etter at beboerne ved «Trump Place» på 200 Riverside Boulevard, en 46-etasjers bygning ved Hudson-elven, gikk til sak.

Dommer Eileen Bransten avviser nå alle innvendinger fra Trump Organization, og beboerne står nå fritt til å endre navn hvis et flertall i sameiet ønsker det.

Merkevaren Trump

Varemerket «Trump» er kanskje den viktigste enkeltbestanden i presidentfamiliens formue. Trump Organization har tjent millioner på å lease ut navnet til bygninger og annet verden rundt.

Da Trump kastet seg inn i presidentkampen i 2015, anslo han selv, i det som er den siste økonomiske erklæringen han har kommet med, at merkevare og merkevarelisensiering utgjorde 3,3 milliarder av hans samlede formue på 8,7 milliarder dollar. Dette er altså tall fra Trump selv, som ikke er revisorbekreftet. Men de bekrefter i hvert fall at Trump selv anser merkevaren som verdifull.

Dette skal også være grunnen til at banker og andre kreditorer ikke slo Trump konkurs ved flere anledninger, fordi de ved å la navnet og merkevaren Trump leve videre kunne sikre at de fikk noe av pengene tilbake.

Merkevareekspert Arwa Mahdawi skriver i The Guardian at jo lenger Trump sitter som president, jo mindre attraktivt blir det å bruke navnet hans, over hele verden. Men at Trump som merkevare uansett har mistet verdi.

– Skaden på navnet er allerede stor, og vil bare bli verre, sier Mahdawi.

Men Trump-varemerket mister verdi overalt. Trumps nye luksushotell i Washington, D.C. har rekordbelegg, og medlemskapet ved Trumps resort Mar-a-Lago er fulltegnet selv om prisene er nærmest doblet det siste året.(Vilkår)

Se trailer: «Mannen mot strømmen»
01:29
Publisert: