Tirsdag kveld var den foreløpig verste dagen for Donald Trump siden han ble president for halvannet år siden. Presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble dømt, blant annet for svindel og skatteunndragelser. Samtidig innrømmet Trumps mangeårige advokat og personlige fikser Michael Cohen skyld i kriminell virksomhet på Trumps vegne, og kanskje enda viktigere, han samarbeider med påtalemyndigheten i håp om redusert straff.

– Det stopper neppe her, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Han tror det fremover vil komme flere avsløringer om tvilsomme og kriminelle handlinger om folk i kretsen rundt Trump.

USA-ekspert Svein Melby.
USA-ekspert Svein Melby.

Nettet snører seg dermed stadig tettere om Trump. Alt tyder nå på at presidenten visste om det famøse møtet med russerne i Trump Tower, og at han kjente godt til ulovlig valgkampfinansiering.

– Jeg mener vi har etablert at vi har en president som er kriminell. Det er historisk, sier tidligere president Richard Nixons juridiske rådgiver i Det hvite hus, John Dean til CNN, etter den dramatiske utviklingen rundt Trumps to tidligere nære medarbeidere tirsdag kveld.

Spørsmålet er om dette er nok til å felle Trump?

Et politisk spørsmål

Tross de stadige avsløringene om Trump og hans folk mener Melby at Trump fortsatt sitter nokså trygt.

Det republikanske partiet har fredet Trump, nærmest uansett hva han sier eller gjør, rett og slett fordi han er så populær blant partiets egne velgere, med over åtti prosent støtte.

Velgerne synes etter hvert også immune mot alle avsløringene.

– Listen ligger lavt. At det nå kanskje kan bevises at Trump betalte penger til pornostjerner eller andre kvinner overrasker ingen, og er ikke nok til å felle ham. De politiske effektene er uansett tatt ut for lengst, sier Melby.

Paul Manafort, dømt.
Paul Manafort, dømt. (Foto: Alexandria Detention Center via AP/NTB Scanpix)

Trump sitter som president med mindre han selv velger å trekke seg, eller at Kongressen går til riksrettssak og et flertall av politikerne stemmer for å kaste ham. Ingenting tyder på at Trump vil trekke seg, snarere tvert imot, han vil kjempe med alle midler for å sitte, og bli gjenvalgt i 2020.

Melby understreker at det kun er to ting som kan felle Trump:

  • Spesialetterforsker Robert Mueller kommer med beviser som er så sterke at republikanerne tvinges til å revurdere støtten til Trump.
  • Demokratisk valgskred i mellomvalget i november som sikrer så solid demokratisk flertall i Kongressen at det er flertall for å dømme Trump i en riksrettssak.

Tør neppe røre Mueller

Trump har de siste ukene kommet med stadig sterkere utfall og angrep mot spesialetterforsker Mueller, som etterforsker mistanken om ulovlig samarbeid med Russland. Enkelte har spekulert i at Trump vil sparke Mueller og avblåse hele etterforskningen, noe han formalt har makt til.

– Jeg tror neppe Trump tør sparke Mueller. Da blir det et politisk rabalder uten sidestykke, og han risikerer å få republikanerne i Kongressen imot seg, sier Melby.

Selv er han ikke i tvil om at Trump er skyldig, og at han for eksempel kjente til møtet med russerne og annen lyssky virksomhet.

– Si meg hvem du vanker med, og jeg skal si deg hvem du er. Men dette skal bevises utover all rimelig tvil, og foreløpig er dette mer politikk enn jus, sier Melby.

Amerikanske medier viser til kilder i Det hvite hus og i administrasjonen som beskriver sjokk og lammelse etter tildragelsene tirsdag kveld. Men det har ennå ikke kommet noen offisielle uttalelser fra Det hvite hus.

Michael Cohen sier seg skyldig.
Michael Cohen sier seg skyldig. (Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix)

Trumps krimliste

Her er Trumps folk som er dømt (Manafort) eller har sagt seg skyldige, så langt:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Paul Manafort, tidligere valgkampsjef. Dømt for åtte tilfeller, blant annet for svindel og skatteunndragelser. Dommeren vurderer ennå ti andre tiltalepunkter. Manafort samarbeider ikke med påtalemyndigheten, og vil sannsynligvis anke dommen. Han risikerer fengsel resten av liver.
  • Michael Cohen, Trumps mangeårige advokat og personlige fikser. Har sagt seg skyldig blant annet i ulovlig valgkampfinansiering, og sier Trump kjente til alle ulovlighetene. Cohen samarbeider med påtalemyndigheten.
  • Michael Flynn, general og tidligere Nasjonal sikkerhetsrådgiver. Måtte gå av etter meget kort tid da det ble kjent at han hadde løyet om sine kontakter med russerne.
  • George Papadopoulos, tidligere Trump-rådgiver. Innrømmet falsk forklaring til FBI om sine Russland-kontakter.
  • Rick Gates, businesspartner med Manafort og tidligere Trump-rådgiver, der han jobbet for Manafort og nåværende Trump-rådgiver Kellyanne Conway.
  • Richard Pinedo. Innrømmet blant annet identitetstyveri som ble brukt til å skjule ulovlige pengeoverføringer til Trumps valgkampanje.
  • Alex van der Zwaan, nederlandsk advokat og forretningspartner med Manafort. Skyldig i falsk forklaring til FBI.

Denne måneden ødelegger for aksjonærene
September ødelegger for aksjonærene.
01:23
Publisert: