Tirsdag kveld var den foreløpig verste dagen for Donald Trump siden han ble president for halvannet år siden. Presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble dømt, blant annet for svindel og skatteunndragelser. Samtidig innrømmet Trumps mangeårige advokat og personlige fikser Michael Cohen skyld i kriminell virksomhet på Trumps vegne, og kanskje enda viktigere, han samarbeider med påtalemyndigheten i håp om redusert straff.

– Nettet snører seg om Trump, sier Brian Klaas, USA-ekspert og forsker ved London School of Economics and Political Science (LSE).

– Det stopper neppe her, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Han tror det fremover vil komme flere avsløringer om tvilsomme og kriminelle handlinger om folk i kretsen rundt Trump.

USA-ekspert Svein Melby.
USA-ekspert Svein Melby.

Alt tyder nå på at presidenten visste om det famøse møtet med russerne i Trump Tower, og at han kjente til ulovlig valgkampfinansiering.

– Jeg mener vi har etablert at vi har en president som er kriminell. Det er historisk, sier tidligere president Richard Nixons juridiske rådgiver i Det hvite hus, John Dean til CNN, etter den dramatiske utviklingen rundt Trumps to tidligere nære medarbeidere tirsdag kveld.

Spørsmålet er om dette er nok til å felle Trump?

Et politisk spørsmål

Tross de stadige avsløringene om Trump og hans folk mener Melby at Trump fortsatt sitter nokså trygt.

Det republikanske partiet har fredet Trump, nærmest uansett hva han sier eller gjør, rett og slett fordi han er så populær blant partiets egne velgere, med over åtti prosent støtte.

Velgerne synes etter hvert også immune mot alle avsløringene.

– Listen ligger lavt. At det nå kanskje kan bevises at Trump betalte penger til pornostjerner eller andre kvinner overrasker ingen, og er ikke nok til å felle ham. De politiske effektene er uansett tatt ut for lengst, sier Melby.

Utbetalingene til de to kvinnene som Trump skal ha hatt forhold til, på henholdsvis 130.000 og 150.000 dollar, ble skjult gjennom falske fakturaer til valgkampen for juridiske tjenester utført av Cohen.

Paul Manafort, dømt.
Paul Manafort, dømt. (Foto: Alexandria Detention Center via AP/NTB Scanpix)

Klaas sier det er alvorlig for presidenten at FBI og påtalemyndigheten med dommen mot Manafort og Cohens innrømmelse av skyld, under ed, der han innrømmer kriminelle handlinger som involverer Trump. I tillegg kommer en rekke andre mer eller mindre nære Trump-medarbeidere som har innrømmet skyld, også under ed.

Klaas mener det blir avgjørende om påtalemyndigheten klarer å bruke denne juridiske brekkstangen mot Manafort, Cohen og de andre for å snakke i den separate Mueller-etterforskningen om påstått ulovlig samarbeid med Russland.

– Dette er folk som visste alt om hva Trump drev med, sier Klaas.

Han påpeker at Manafort kan bli dømt til over hundre år i fengsel, og at også Cohen kan se frem til en streng straff. Samarbeid med FBI og påtalemyndigheten, altså å snakke om hva Trump visste, kan redusere straffen meget betydelig, noe Klaas mener er en kraftig motivasjon og påtalemyndighetens strategi i disse sakene.

Trump sitter som president med mindre han selv velger å trekke seg, eller at Kongressen går til riksrettssak og et flertall av politikerne stemmer for å kaste ham. Ingenting tyder på at Trump vil trekke seg, snarere tvert imot, han vil kjempe med alle midler for å sitte, og bli gjenvalgt i 2020.

Melby understreker at det kun er to ting som kan felle Trump:

  • Spesialetterforsker Robert Mueller kommer med beviser som er så sterke at republikanerne tvinges til å revurdere støtten til Trump.
  • Demokratisk valgskred i mellomvalget i november som sikrer så solid demokratisk flertall i Kongressen at det er flertall for å dømme Trump i en riksrettssak.

Tør neppe røre Mueller

Trump har de siste ukene kommet med stadig sterkere utfall og angrep mot spesialetterforsker Mueller, som etterforsker mistanken om ulovlig samarbeid med Russland. Enkelte har spekulert i at Trump vil sparke Mueller og avblåse hele etterforskningen, noe han formelt har makt til.

– Jeg tror neppe Trump tør sparke Mueller. Da blir det et politisk rabalder uten sidestykke, og han risikerer å få republikanerne i Kongressen imot seg, sier Melby.

Selv er han ikke i tvil om at Trump er skyldig, og at han for eksempel kjente til møtet med russerne og annen lyssky virksomhet.

– Si meg hvem du vanker med, og jeg skal si deg hvem du er. Men dette skal bevises utover all rimelig tvil, og foreløpig er dette mer politikk enn jus, sier Melby.

Amerikanske medier viser til kilder i Det hvite hus og i administrasjonen som beskriver sjokk og lammelse etter tildragelsene tirsdag kveld. Men det har ennå ikke kommet noen offisielle uttalelser fra Det hvite hus.

Michael Cohen sier seg skyldig.
Michael Cohen sier seg skyldig. (Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix)

Trumps krimliste

Her er Trumps folk som er dømt (Manafort) eller har sagt seg skyldige, så langt:

  • Paul Manafort, tidligere valgkampsjef. Dømt for åtte tilfeller, blant annet for svindel og skatteunndragelser. Mye av pengene stammer fra da Manafort jobbet for Viktor Janukovitsj, Ukrainas tidligere Moskva-vennlige president. Dommeren vurderer ennå ti andre tiltalepunkter. Manafort samarbeider ikke med påtalemyndigheten, og vil sannsynligvis anke dommen. Han risikerer fengsel resten av livet.
  • Michael Cohen, Trumps mangeårige advokat og personlige fikser. Har sagt seg skyldig blant annet i ulovlig valgkampfinansiering, og sier Trump kjente til alle ulovlighetene.

– Jeg deltok i disse handlingene først og fremst for å påvirke utfallet av valget, sier Cohen i tilståelsen, og hans advokat mer enn antyder at det kommer mer som kan skade presidenten.

Cohen samarbeider med påtalemyndigheten og sitter blant annet på lydopptak og annen dokumentasjon som kan inkriminere presidenten.

  • Michael Flynn, general og tidligere Nasjonal sikkerhetsrådgiver. Måtte gå av etter meget kort tid da det ble kjent at han hadde løyet om sine kontakter med russerne.
  • George Papadopoulos, tidligere Trump-rådgiver. Innrømmet falsk forklaring til FBI om sine Russland-kontakter.
  • Rick Gates, businesspartner med Manafort og tidligere Trump-rådgiver, der han jobbet for Manafort og nåværende Trump-rådgiver Kellyanne Conway.
  • Richard Pinedo, dataekspert i California. Innrømmet blant annet identitetstyveri som ble brukt til å skjule ulovlige pengeoverføringer til Trumps valgkampanje.
  • Alex van der Zwaan, nederlandsk advokat og forretningspartner med Manafort. Skyldig i falsk forklaring til FBI.

I tillegg er 13 russiske borgere, 12 russiske etterretningsoffiserer og tre russiske selskaper tiltalt for ulovlig innblanding i det amerikanske presidentvalget 2016. Manaforts russiske forretningspartner Konstantin Kilimnik er også tiltalt.

Trumps svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner deltok også på det famøse møtet med russerne i Trump Tower, sammen med daværende valgkampleder Manafort. I motsetning til presidenten nyter ikke Kushner godt av noen juridisk immunitet. Trumps advokat Rudy Guiliani har innrømmet at møtet fant sted for å få kompromitterende opplysninger om motkandidat Hillary Clinton, og epostkorrespondanse beviser at Trumps sønn Don jr. visste at den russiske advokaten jobbet for Kreml.

De to første republikanske kongressmedlemmene som gikk ut og støttet Trumps presidentkandidatur offentlig, tilbake i februar 2016, er også i alvorlig juridisk trøbbel.

Chris Collins fra New York ble i august arrestert av FBI for ulovlig innsidehandel, og denne uken ble Collins og hans kone formelt anklaget for ulovlig bruk av valgkampmidler.

Duncan Hunter fra California ble denne uken, sammen med sin kone, formelt anklaget for forfalskning av regnskaper og ulovlig bruk av valgkampmidler til personlig forbruk.

Uvanlig fra Trump

President Trump kommenterte ikke noen av de juridiske tildragelsene tirsdag under et politisk møte i Charleston senere på kvelden. Han slo bare fast at Manafort var en «bra mann», og at det var synd alt som hadde skjedd.

Onsdag morgen var det usedvanlig stille fra Trump, som vanligvis brenner av en serie Twitter-meldinger tidlig på morgenen.

Utpå formiddagen kom så den første kommentaren på at Cohen har inngått en avtale med påtalemyndigheten som impliserer Trump. Men kommentaren var bemerkelsesverdig mild, gitt at Trump vanligvis går rett i strupen på alt og alle han ikke liker.

«Hvis noen leter etter en god advokat, vil jeg på det sterkeste anbefale at du ikke benytter deg av tjenestene til Michael Cohen!», skriver Trump på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne måneden ødelegger for aksjonærene
September ødelegger for aksjonærene.
01:23
Publisert: