Andrew Weissmann er en mann ingen vil ha som fiende. 60-åringen er kjent for å være ekstremt grundig og svært aggressiv, og han har bak seg en ren slagmark med domfellelser.

Han skapte seg først et rykte da han jobbet for påtalemyndigheten i New York, der han bidro til å få dømt et tyvetall medlemmer av mafiafamiliene Genovese, Colombo og Gambino.

I perioden 2002–2005 ledet han etterforskningen etter den spektakulære konkursen i energiselskapet Enron, og et tredvetall involverte ble tiltalt og dømt, inkludert de tre toppsjefene.

Revisjonsgiganten Arthur Andersen gikk også med i dragsuget etter Enron, men i den saken fikk Weissmann en skrape av Høyesterett for å ha vært for aggressiv.

Ekspert på «flipping»

Etter Enron ble Weissmann hentet inn som spesialetterforsker til FBI av nettopp Robert Mueller, som da ledet byrået. Han ble de neste årene stadig hentet inn når Mueller trengte ham.

Det var derfor ikke overraskende at Mueller igjen tappet Weissmann på skulderen i 2017 for å lede den operasjonelle etterforskningen. Weissmann har permisjon fra jobben som leder for avdelingen for kriminell svindel i det amerikanske justisdepartementet.

Jobben for Mueller innebærer banking på dører, husransakelser, dokumentkontroll og ikke minst bearbeiding av vitner. De to siste var egenskaper som han lærte og perfeksjonerte da han jobbet mot mafiaen i New York.

Weissmann regnes som en ekspert på såkalt «flipping av vitner», altså overbevise folk om at det beste for dem selv er å vitne mot kolleger, venner og familie. Han har rykte på seg å være særs grundig, og finne den lille «djevelen i detaljene» blant annet i dokumenter.

Disse to egenskapene har vist seg å være svært effektive for å få mange og strenge domfellelser.

Manaforts verste mareritt

Under Mueller-etterforskningen har Weissmann hatt et særlig ansvar for sakene mot Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans medarbeider Rick Gates.

De to ble tiltalt høsten 2017, med 12 tiltalepunkter som inkluderer hvitvasking av penger, for ikke å ha registrert at de drev lobbyvirksomhet for fremmede makter, løgn og konspirasjon mot USA.

En periode virket det som Manafort hadde «flippet». Men da Weissmann og Mueller så at de hadde blitt manipulert av Manafort, trakk de tilbake alle tilbud om lavere straff for samarbeid med påtalemyndigheten.

Manafort ligger nå an til å straffes med fengsel resten av livet. Hans eneste håp er at Trump setter såpass pris på at han holder munn, at han benådes.

Manafort regnes blant de potensielt viktigste vitnene i Russland-etterforskningen. Ved siden av Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen, som er både dømt og har «flippet». Onsdag ligger det an til litt av et tv-drama når Cohen skal forklare seg for åpent kamera om sine 12 år med Trump.

Cohen, som alt er dømt til tre års fengsel for skattesvindel, banksvindel og brudd på lovene om valgkampfinansiering, har lovet juicy skandalehistorier om Trump i den åpne kongresshøringen.

Det eneste han ikke kan snakke om i kongresshøringen, er om Trump og Russland. Mueller og Weissmann har sikret seg retten til disse opplysningene fra Cohen først.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kim Jong-un-kloning: Sliter bare med en ting – å holde tritt med vektøkningen til den virkelige diktatoren
01:16
Publisert: