Paul Manafort, som i høst ble siktet for «sammensvergelse mot USA» og hvitvasking av penger, saksøker spesialetterforsker Robert Mueller, visejustisminister Rod Rosenstein og Det amerikanske justisdepartementet.

Det melder CNBC som viser til en melding fra Bloomberg News.

Siktet i høst

Det var i forbindelse med undersøkelsene som spesialetterforsker Robert Mueller gjør rundt mulig russisk innblanding i presidentvalgkampen i 2016 at Manafort i oktober i fjor ble siktet for i alt 12 punkter.

I søksmålet hevder Manafort at Mueller har gått utenfor sitt mandatat om å undersøke mulig russisk innblanding i valgkampen. Han argumenterer for at punktene i siktelsen ikke har noe med valgkampen å gjøre, skriver CNBC.

Manafort, som ledet president Donald Trumps valgkampteam fra juni 2016 til august 2016, ble siktet sammen med forretningspartneren Rick Gates (45), som også var involvert i Donald Trumps kampanje.

De 12 punktene i høstens siktelse inkluderer blant annet «konspirasjon mot USA».

  • De er også siktet for hvitvasking av penger, falske forklaringer og skatteunndragelse.
  • I tillegg er de siktet for å ha unnlatt å registrere seg som utenlandske agenter i perioden 2006 til 2015. De to skal ha jobbet for partiet til den prorussiske tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj.
  • De to lobbyistene ha tjent flere titall millioner kroner på virksomheten som ble hvitvasket gjennom utenlandske selskaper, ifølge siktelsen.

Måtte gå av som valgkampsjef

Manafort var en nøkkelspiller i Trumps valgkamp. 19 august 2016 måtte han trekke seg etter å ha blitt anklaget for å ha drevet med ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere. Manafort skal ha bistått prorussiske ukrainske myndigheter med å overføre millionbeløp til Washington i 2012.

Tidligere på dagen onsdag ble det kjent at Steve Bannon, som tok over som valgkampsjef etter at Manafort måtte trekker seg, i en ny bok kommer med svært krass kritikk mot flere tidligere Trump-medarbeidere og deres kontakt med russere.

The Guardian har fått tilgang til deler av innholdet i boken «Fire and Fury», som er skrevet av Michael Wolff.

I boken beskriver Bannon et møte mellom den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja og Trumps sønn Donald Trump jr og svigersønnen Jared Kushner som «forædersk». Møtet fant sted i Trump Tower i juni 2016 og ble avholdt siden Veselnitskaja angivelig hadde informasjon fra russiske myndigheter som kunne skade Trumps valgkampmotstander Hillary Clinton.

I boken spår Bannon at Muellers etterforskning kommer til å gå hardt ut over Kushner og Trump jr.

– De kommer til å knuse Don Junior som et egg i beste sendetid på tv, sier Bannon i boken.

I en uttalelse senere på dagen onsdag har Donald Trump i en uttalelse hevdet at Bannon ikke på noen måte var en sentral medarbeider i Det hvite hus. Fra januar til august i fjor var Bannon sjefstrateg i Trump-administrasjonen.

– Steve Bannon har ingenting å gjøre med meg eller mitt presidentskap, skriver Trump om sin tidligere sjefstrateg.

– Da han fikk sparken, mistet han ikke bare jobben, han mistet også vettet, skriver Trump videre.(Vilkår)

Kina: 626 millioner overvåkningskameraer innen 2020
Overvåkningskameraer utstyrt med kunstig intelligens kan blant annet spore opp kriminelle ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsesteknologi.
01:04
Publisert: