Paul Manafort og hans tidligere forretningsforbindelse Rick Gates ble bedt om å overgi seg til føderale myndigheter mandag morgen, skriver The New York Times.

Ifølge The New York Times meldte Manafort seg til FBI klokken 8.15 lokal tid mandag. Han gikk inn på kontoret til FBI i Washington, D.C sammen med advokaten. Gates meldte seg også til FBI mandag morgen. Den tidligere forretningspartneren til Manafort jobbet med presidentkampanjen.

Siktet for konspirasjon mot USA

De to er siktet for blant annet konspirasjon mot USA, konspirasjon for hvitvasking av penger, falske forklaringer og for å ha unnlatt å registrere seg som utenlandske agenter, ifølge siktelsen, som er på 12 punkter.

Siktelsen har ingen referanser til Trumps kampanje, men fokuserer på Manafort og Gates jobb som rådgivere for et Russland-vennlig politisk parti i Ukraina. Det står også skrevet at Manafort har hvitvasket mer enn 18 millioner dollar, som ble brukt til å kjøpe eiendom, varer og tjenester i USA.

«Manafort brukte sin hemmelige, utenlandske formue til å nyte en overdådig livsstil i USA uten å betale skatt for den inntekten», står det i siktelsen, som The New York Times har lagt ut.

Trumps tidligere valgkampsjef har vært under etterforskning for brudd på skattelover, hvitvasking og hvorvidt han hensiktsmessig skjulte noe knyttet sin utenlandske lobbyvirksomhet. I juli raidet FBI Manaforts hjem i Virginia.

Manafort var i rommet da Donald Trump jr. møtte en russisk advokat med håp om å få opplysninger om Hillary Clinton. En måned senere skal han også ha sendt en epost til en russisk milliardær for å tilby en privat orientering om Trumps kampanje.

Løy om møte med russisk professor

I rettsdokumenter offentliggjort mandag kommer det også frem at en tidligere medarbeider i Donald Trumps valgkampstab, rådgiveren George Papadopolous, innrømmer å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller.

Han løy om kontakten med en russisk professor med bånd til den russiske regjeringen. I april 2016 fortalte professoren Papadopolous at Moskva hadde skadelige opplysninger om Hillary Clinton, i form av tusenvis av eposter.

Rådgiveren skal også ved flere anledninger ha forsøkt å arrangere et møte mellom Trumps kampanje og russiske embetsmenn.

Rådgiverens innrømmelse representerer det mest eksplisitte beviset som kobler sammen Trumps kampanje og den russiske regjerings innblanding i fjorårets presidentvalg, skriver The New York Times. (Vilkår)