President Trump bagatelliserte lenge koronaviruset, og han har fått kritikk for å sette i verk tiltak sent. Trump avviser all kritikk, blant annet med å si at ingen kunne forestille seg hvor ille viruset egentlig er.

Men Trump og den amerikanske regjeringen skal ha ignorert advarsler, blant annet fra sin egen administrasjon.

Nå viser det seg at Peter Navarro var blant de første som advarte, og han tegnet ikke noe pent bilde av de mulige konsekvensene av koronaviruset. Navarro er økonomisk rådgiver for Trump og leder for handelsforhandlingene med Kina. Han regnes som meget Trump-lojal, og ekstremt kritisk til Kina.

Nyhetsnettstedet Axios skriver tirsdag at Navarro den 29. januar i sterke ordelag advarte mot viruset i et notat til Det hvite hus. Han varslet at viruset kunne ta en halv million amerikanske liv og koste den amerikanske økonomien 5700 milliarder dollar, altså nesten tre ganger så mye som krisepakken Kongressen vedtok sist uke. Til sammenligning hadde Navarro regnet seg frem til at et vanntett innreiseforbud fra Kina ville koste USA 2,9 milliarder dollar i måneden.

I notatet tok Navarro til orde for et umiddelbart reiseforbud fra Kina til USA, og to dager senere innførte Trump sterke begrensninger på flytrafikken fra Kina til USA.

Dette skjedde vel en uke etter det første påviste smittetilfellet i USA, i delstaten Washington på vestkysten.

Men Navarros advarsler ble delvis avfeiet som krisemaksimering, en del av Navarros velkjente antikinesiske agenda.

Nytt notat – verre advarsler

En knapp måned senere, den 23. februar, skrev Navarro nok et notat, med enda mer dramatiske tall, med hundre millioner smittede i USA, og mellom én og to millioner døde, hvis viruset kom helt ut av kontroll. Han oppfordret samtidig Kongressen til å bevilge penger.

I notatet skriver han også hvor mye medisinsk utstyr USA trenger for å takle en slik smittekrise, blant annet 11.000 nye respiratorer.

Dagen etter, den 24. februar, skrev president Trump på Twitter at koronasmitten var «helt under kontroll», og han fortsatte med å skrive at aksjemarkedet så meget bra ut.

11. mars erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) global pandemi. USA er nå episenteret for epidemien med nesten 11.000 bekreftede døde av koronaviruset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.