– Til dem som kritiserer vårt harde linje, vil jeg påpeke at vi ikke bare i ord, men også i handling har vist at vi står fast bak artikkel 5, forpliktelsen til kollektivt forsvar. Det er lett å si noe, men handling er det som teller, sa Trump under talen, samtidig som han brukte anledningen til å kritisere land i Nato han mener bruker for lite penger på forsvar. 

Tidligere har det vært sådd tvil om presidenten støtter artikkelen som blir sett på Natos grunnprinsipp, ettersom han under en tidligere tale i Europa ikke uttalte seg om den. Han roste også Polen for å være et av de få landene som når målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar. Manglende økonomiske bidrag har vært et av Trumps store ankepunkter mot Nato. 

– Et fundamentalt spørsmål for vår tid er om Vesten har vilje til å overleve, sa Trump i talen. Senere i talen var han mindre negativ: 

– Vesten vil aldri bli brukket, sa han. 

Trump brukte litt mer enn de første 15 minuttene av talen til å snakke om det gode forholdet mellom Polen og USA, før han begynte å snakke om truslene Europa står overfor. 

– Det er alvorlige trusler mot vår sikkerhet i Vesten. Vi vil konfrontere dem og vi vil vinne, sier han. 

Flere tilskuere hadde med seg bannere hvor det sto «gjør Polen stort igjen», noe som sikter til Trumps lignende slagord om USA. Stemningen var stor blant de oppmøtte, som ifølge polske medier skal ha blitt hentet inn til talen. Presidenten hadde flere pauser for å la de fremmøtte messe «Donald Trump» flere ganger. 

Uheldig besøk tidligere

USA-president Donald Trump er for andre gang i Europa etter at han tiltrådte. Torsdag holder han en tale på Krasinski-plassen i Warszawa, før veien går videre til Tyskland. Som da Trump sist var i Europa, da i Brussel på G7-toppmøte, er det store spekulasjoner knyttet til om presidenten vil si noe om forholdet til Russland og Natos artikkel fem. 

Trump sammen med Polen-president Andrzej Duda før de to holdt en pressekonferanse sammen. 
Trump sammen med Polen-president Andrzej Duda før de to holdt en pressekonferanse sammen.  (Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB scanpix)

Sist Trump var i Europa forventet europeiske ledere at presidenten skulle bekrefte at USA fortsatt støtter artikkelen – som sier at medlemslandene må støtte et land som blir angrepet. Det gjorde Trump imidlertid ikke. Senere ble det rapportert i flere medier at flere i Trumps team ble overrasket over at han ikke nevnte artikkel fem, og at de var sikre på at han støttet prinsippet. Blant annet Politico har skrevet om det. 

Kalte Russland «destabiliserende» 

Før talen holdt Trump en pressekonferanse med den polske presidenten Andrzej Duda. Der truet han blant annet Nord-Korea etter at landet nylig avfyrte en ny langtrekkende rakket. 

Under pressekonferansen ble Trump spurt om Russlands påvirkning av det amerikanske valget. Presidenten svarte at han tror landet gjorde det, men at det ikke er sikkert og at andre land kan ha hatt en finger med i spillet. Han gikk imidlertid lenger enn han tidligere ofte har gjort, og kalte landets handlinger for «destabiliserende». 

– Ingen vet helt sikkert, sa Trump, som også kritiserte tidligere president Obama for ikke å ha handlet da han fikk vite om Russlands rolle i valget.

Polen fikk ros

Trump var ikke like kritisk til alle under pressekonferansen. Polen fikk ros for å være et av få Nato-land som i likhet med USA tilfredsstiller målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvaret. 

Trump fikk mye kritikk for det forrige besøket i Europa, og det er blitt rapportert at han venter med et besøk til Storbritannia, en av USAs viktigste allierte, på grunn av manglende popularitet i landet.

I Polen kan presidenten imidlertid få en annen mottagelse. Ifølge nyhetsbyrået AP, har regjeringen i landet planlagt å hente inn busser med folk for å heie frem presidenten. Regjeringen skal ha lovet Trump feirende folkemasser som en del av invitasjonen til landet. 

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert:

(Vilkår)