USA og Mexico har i løpet av sommeren forhandlet om en revisjon av den 24 år gamle frihandelsavtalen Nafta, hvor også Canada inngår. Nå er en foreløpig avtale på plass, ifølge USAs president Donald Trump.

– Det er en stor dag for handel. Det er en virkelig god avtale for begge land, sa Trump mandag, mens han også hadde den meksikanske presidenten på telefonen og med presse til stede.

Foreløpig har ikke forhandlingene med Canada kommet i havn. Trump truet på mandag med å ilegge den kanadiske eksporten av biler straffetoll hvis ikke Canada åpner markedet for amerikanske landbruksprodukter.

«Villig til å forhandle»

Trump sa han vil sløyfe Nafta-navnet og kalle det en handelsavtale med Mexico. Presidenten har kun fått fullmakt fra den amerikanske kongressen til å reforhandle Nafta-avtalen, og ikke til å inngå en bilateral handelsavtale med Mexico. Kongressen må godkjenne en revidert avtale.

– Det er mulig at alle tre land blir enige om en ny avtale i løpet av uken, sa Mexicos avtroppende president Enrique Peña Nieto.

Trump ble møtt med skepsis da han like etter at han ble innsatt som president, sa at han skulle reforhandle handelsavtaler som er blitt inngått siden 1990-tallet av de tre tidligere administrasjonene. I vinter ble en handelsavtale med Sør-Korea reforhandlet.

– Dette viser at til tross for Trump-administrasjonens uforsonlige holdning til handelskonflikter er de fortsatt villige til å forhandle og akseptere kompromisser. Det vil bli ønsket velkommen i både Kina og USA, sier sjeføkonom Paul Ashworth for USA hos Capital Economics.

Han mener at Canada, som er blitt skjøvet ut i kulden de siste ukene, er under kraftig press for å gi etter i forhandlingene med USA.

«Ser ikke bra ut»

Handelskonflikten med Kina står i stampe. Et forsøk på å få i gang forhandlingene mellom de to landene i forrige uke strandet. Det blir ansett som lite sannsynlig at det blir nye forhandlinger de nærmeste ukene.

«Avtalen (mellom USA og Mexico, red.anm.) løser ikke noe for Kina eller Asia. Den styrker den amerikanske posisjonen til å spille «hardball» med Kina. Dette ser ikke bra ut for regionen», skriver finansinstitusjonen ING i en rapport.

Investeringsdirektør John Woods hos Credit Suisse mener avtalen med Mexico kan gi politisk gevinst for Trump i USA under mellomvalgene i november.

– Dette er ikke nødvendigvis positivt for Kina. Jeg mistenker Trump for å avvente med å komme til en løsning med Kina. Det kan drøye til etter mellomvalgene, sier Woods til CNBC.

Nye krav fra USA

ING påpeker at klokken tikker stadig nærmere en frist hvor USA vil innføre straffetoll på import av kinesiske produkter til en verdi av 200 milliarder dollar i året. Dette vil sannsynligvis skje i slutten av september.

Kina importerer langt mindre fra USA og vil sannsynligvis straffe amerikanske selskaper på andre måter.

«For øyeblikket er det ingen synlig interesse fra den amerikanske administrasjonen for å starte samtaler med Kina. Det vil det heller ikke være med mindre Kina foreslår mer omfattende samtaler hvor beskyttelse av opphavsrettigheter og teknologioverføring inngår», heter det fra ING.

Ifølge Woods hos Credit Suisse ønsker USA at Kina forplikter seg til strukturelle reformer og ikke bare redusere handelsoverskuddet på nesten 400 milliarder dollar i året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sitter som en konge i verdens beste bil
Den er like firkantet som før og koster skjorta, men du kommer deg frem der du vil.
02:24
Publisert: